Guvernul neomarxist grec vrea “neutralitate religioasă” și cumpără tăcerea Bisericii

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Premierul Greciei, care este şi liderul partidului radical de stânga Syriza, Alexis Tsipras, vrea să facă din Grecia un “un stat neutru” din punct de vedere religios. Mai precis, șeful executivului vrea să elimine din Constituție articolul 3 care spune că “religia prevalentă în Grecia este Biserica Ortodoxă a lui Iisus Hristos” și că “Biserica Ortodoxă Greacă recunoaște că Iisus Hristos este liderul său, că este inseparabil unită doctrinar cu Marea Biserică a lui Hristos de la Constantinopol și că respectă fără șovăire canoane apostolice, sinodale și sfintele tradiții,” a scris presa greacă.

Un acord al guvernului cu Biserica ortodoxă, privit ca o formă de şantaj

Ca să garanteze tăcerea clerului grec în legătură cu această schimbare majoră, Alexis Tsipras folosește chiar preoțimea drept monedă de schimb. Cei 10.000 de preoți își pierd statutul de funcționari publici și implicit salariile de la stat, care însumează circa 189 de milioane de euro anual. Aici intervine șantajul. Ca să nu falimenteze biserica ortodoxă, guvernul se angajează să plătească această sumă anual, sub formă de subvenție, care va crește în același ritm cu veniturile celorlalți funcționari publici. Banii vor intra într-un cont special și vor putea fi folosiți exclusiv pentru plata salariilor preoților, spune acordul negociat de Alexis Tsipras și Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei, liderul Bisericii Greciei, potrivit ziarului Kathimerini.

Înțelegerea mai prevede și crearea unui fond comun, care să administreze și să dezvolte o serie de proprietăți pentru care Biserica și Statul sunt în litigiu de peste 50 de ani, plus mai multe active pe care Biserica le va transfera voluntar sub controlul acestui fond. Banii și cheltuielile vor fi împărțite în mod egal între guvern și biserică.

Executivul elen a transmis că scoaterea celor 10.000 preoți din rândul funcționarilor publici va permite angajarea unui număr echivalent de doctori, profesori sau alți oameni necesari statului. Recrutările nu pot fi făcute acum deoarece nu se încadrează în grila de salarizare, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului.

Sinodul trebuie să valideze înţelegerea

Totuși, acest document nu este bătut în cuie încă, ci va servi drept punct de pornire pentru noi discuții între cele două părți. Liderul Bisericii Greciei va prezenta acordul Sfântului Sinod, care își va spune punctul de vedere. O înțelegere finală cu executivul va veni ulterior.

Aderența la Biserica Ortodoxă a fost stabilită drept aspect definitoriu al identității etnice grecești încă de la prima Constituție modernă de după obținerea independenței față de otomani, în 1822. Toate legile fundamentale ulterioare sunt date în numele Sfintei Treimi și au stabilit Biserica Ortodoxă a lui Hristos drept religia prevalentă a Greciei.

Salariile preoților sunt comparabile cu cele ale profesorilor, Biserica se conduce după propriile norme, Constituția Bisericii Greciei, votată de Parlament iar căsătoriile sau botezurile religioase sunt echivalente din punct de vedere legal cu cele civile.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Alegeri în SUA: La republicani a câștigat “trumpismul”, la democrați s-a impus socialismul
Primul mare test electoral pentru Donald Trump, alegerile parţiale pentru Congres – care au avut ...