Plafonarea prețurilor: PSD a preluat cererile românilor și le-a transformat în lege

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC

PSD vrea menținerea celor două măsuri de plafonare a prețurilor: la adaosul comercial și la energie și gaze. Un prim pas s-a făcut deja. Legea care prelungește măsura plafonării adaosului comercial la produsele de bază până la finalul anului a fost adoptată de Parlament, la propunerea parlamentarilor PSD.

”Decizia PSD vine în urma numărului mare de solicitări din partea cetățenilor pentru menținerea limitării adaosului comercial la alimentele de bază – aceasta fiind cea mai bună dovadă a eficienței măsurii promovate de PSD,” se arată într-un comunicat al PSD.

Inflația va coborî la 5% spre sfârșitul anului

În ciuda speculațiilor că o astfel de măsură ar putea să aibă efect invers, datele INS arată o scădere a ratei inflației în luna februarie, care a ajuns la 7,23%, iar Banca Națională a României a revizuit la scădere prognoza de inflație pentru finalul anului, la 5%, în contextul unor evoluții mai favorabile în 2024, în special pe zona alimentară.

”Chiar dacă, în urma limitării adaosului comercial, s-au manifestat în continuare unele variații sezoniere ale prețurilor la alimente (întrucât nu s-a plafonat prețul final, ci doar marja adăugată de comercianți la prețurile producătorilor stabilite în condiții concurențiale), este evident că măsura a oprit specula din piață și a stabilizat prețurile la produsele alimentare, contribuind totodată la temperarea inflației generale,” se mai arată în comunicatul PSD.

În paralel, premierul și președintele PSD a avut consultări cu producătorii de alimente și retailerii.

„Mi-am dorit să am această discuţie, pentru a vedea ce poate face statul român pentru producătorii autohtoni, dintre care mulţi au şi propriul flux de desfacere, având în vedere anumite probleme pe care ni le semnalează. Vrem să oferim produselor româneşti şanse egale pe piaţă cu produsele de import şi chiar să încurajăm comercializarea lor în alte ţări,” a declarat Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu producătorii de alimente și retailerii.

Prețuri plafonate vor fi în continuare și la energie electrică și la gaze. Prelungirea măsurii până în primăvara anului 2025 este prevăzută într-o ordonanță de urgență a Guvernului și urmează să fie adoptată.

”Vom continua mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze cel puţin până în primăvara lui 2025!” a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul lunii martie.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Atac terorist la Moscova
Cinci bărbați în uniforme militare au intrat vineri, 22 martie, într-o sală de concerte de ...