Internaționalismul liberal a eșuat, dar putem trăi într-o lume multipolară
O nouă eră a rivalității marilor puteri și a competiției resurselor nu trebuie să se sfârșească în ruină, scrie editorialistul the New Statement, Michael Lind.
„Dacă previziunilor lui Robert D Kaplan, John Gray și Helen Thompson, privind un viitor tragic al luptelor globale și regionale între marile puteri și puterile mai mici deopotrivă, se vor împlini, atunci asistăm la sfârșitul poate pentru totdeauna a proiectul internaționalismului liberal,” scrie autorul.În urma celor două războaie mondiale și a Războiului rece, promisiunea internaționalismului liberal de a construi o lume a păcii a atras cetățenii din Occident și din lume.
Marile puteri s-au înțeles că prin colaborare pot promova securitatea reciprocă, prosperitatea fiecărei națiuni și apăra valorile comune.
Autorul mai spune că o singură putere ar fi putut prelua conducerea lumii prin forță sau federalizare.”Internaționaliștii liberali au căutat să împace obiectivele independenței naționale cu armonia globală, înlocuind competiția dintre state pentru putere și bogăție cu guvernanța globală, mai degrabă decât cu guvernarea globală,” mai consideră Michael Lind.
Marea greșeală a elitelor liberale e că aceste credeau că vor putea democratiza lumea
“În viziunea internaționalist-liberală, securitatea colectivă ar face ca toate statele, mari și mici, puternice și slabe, să fie ferite de agresiunea altora. Agresiunea interstatală ar fi interzisă prin tratate, iar statele în afara acordurilor ar fi pedepsite de forțele militare naționale sau globale desfășurate pentru a aplica legea globală de către o organizație globală – Liga Națiunilor sau Națiunile Unite”, conchide publicistul New Statement.
Marea greșeală a celor mai mari puteri democratice e că au crezut că vor putea democratiza lumea, la fel ca încreștinarea.
“Proiectul de liberalizare a lumii a eșuat, la fel de decisiv ca și încercările anterioare occidentale de a încreștina sau „civiliza” omenirea,” este concluzia profesorului Michael Lind de la Universitatea din Texas.
Autorul mai deplânge situația din lumea liberală, în care adversarii sunt lichidați prin intermediul justiției.
Europarlamentarii liberali au convins PPE să solicite mai mulți bani Comisiei pentru fermieri