Vin americanii! Mari companii de tehnică militară vor produce în România

Valentin Borcea ACTUALITATE ANALIZE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Vin americanii să calmeze posibila “furtună” din Marea Neagră!

Prin anexarea Crimeei, Rusia s-a aproiat periculos de aproape de UE, de NATO și de România. Înainte de alipirea peninsulei ucrainene, granița Rusiei era la mai bine de 640 de kilometri de Constanța. Acum, după anexare, cel mai mare port românesc este la doar 330 de kilometri de cel mai vestic punct al Crimeei și la 400 de kilometri de Sevastopol, baza flotei rusești de la Marea Neagră. În linie dreaptă, asta înseamnă ca de la București la Timișoara.

Niciodată armata română nu a derulat un asemenea program de înzestrare militară ca până acum. Sikorsky Helicopters, Bell Helicopters, General Dynamics, companii mari americane, intenţionează să producă elicoptere şi dispozitive de luptă în ţara noastră.

Anexarea Crimeei a arătat NATO și UE că nu pot avea încredere că Rusia va juca după regulile internaționale și a tras semnale de alarmă legate de securitatea energetică. Foarte multe țări europene depind, unele chiar integral, de importurile de gaz rusesc, ceea ce le face vulnerabile la șantaj economic și la amenințări cu închiderea robinetului.

În toată această furtună de la Marea Neagră, România a rămas o insulă de stabilitate, o țară pro-americană și pro-occidentală, cel mai de încredere aliat NATO de pe flancul de sud-est. Bulgaria nu a ascuns niciodată apropierea de Rusia, datorită legăturilor istorice, culturale și lingvistice, iar Turcia, care are a doua cea mai mare armată din NATO după SUA, a arătat că oricând poate întoarce spatele Occidentului, dacă relațiile bune cu Rusia îi servesc mai bine interesele.

Summitul NATO de la Varșovia – Alianța contraatacă

În 2016, la summitul NATO de la Varșovia, statele aliate au luat act de noile realități din teren și au spus clar că “Activitățile și politicile recente ale Rusiei au redus stabilitatea și securitatea, au făcut situația mai imprevizibilă și au schimbat climatul de securitate”. De atunci și până acum, scutul antirachetă NATO, cu o componentă la Deveselu, a fost declarat operațional, a fost creată o brigadă multinațională cu sediul la Craiova, România și Bulgaria primesc ajutor aliat (Canada și Italia) pentru misiunile de poliție aeriană iar la Comandamentul Naval NATO a fost creat un centrul special pentru Marea Neagră. Important de menționat este că baza de la Deveselu este o bază a Marinei Americane, unde sunt staționați militari americani.

România, lăudată de Donald Trump

România a alocat 2% din PIB pentru apărare, pragul stabilit în cadrul NATO. Asta a făcut țara noastră să fie remarcată și lăudată de președintele american Donald Trump, în timp ce alte state aliate au fost criticate că nu cheltuie suficienți bani pentru propria securitate și că lasă totul pe Pentagon. Președinția lui Donald Trump, deși la început, a dus la o implicare mai mare a Statelor Unite în România.

Armata României pregătește garajele și hangarele pentru echipamente americane

În programele de înzestrare ale Armatei României, dominate de firme europene, au început să se implice puternic marile companii americane. La Ghimbav, Bell Helicopters vorbește să deschidă o fabrică de helicoptere, gard în gard practic cu uzina Airbus Helicopters. Americanii de la Bell vor să producă elicopterul de atac AH-1Z Viper, cea mai nouă variantă a celebrului Cobra, un model care și-a dovedit deja abilitățile. În plus, Sikorsky Helicopters promite un centrul de asamblare și de service pentru Black Hawk în Băneasa, care să deservească Europa Centrală.

În domeniul transportoarelor blindate, germanii de la Rheinmetall păreau că sunt în avantaj clar, prin parteneriatul lor cu Uzina Mecanică Moreni pentru producerea unui TBT 8X8 complet nou, special pentur România. Dar aproape peste noapte,  americanii de la General Dynamics au venit cu o contraofertă tentantă, Piranha V, construite la Uzina Mecanică București, iar Armata a făcut deja comanda, deoarece pot ajunge la soldați mult mai repede. Ca o lovitură de imagine, câteva blindate Piranha V au participat la parada de 1 Decembrie 2017.

La comenzile pentru rachete, firmele americane nu au concurență: sistemele Patriot sol-aer – care vor intra în dotarea  Armatei României – au fost deja puse în procesul de producție în Statele Unite. În plus, armata română va fi dotată cu sisteme americane de rachete HIMARS (lansatoare multiple, asemeni Katiușa), care vor ajuta România “să-și îndeplinească propriile cerințe, să susțină obiectivele NATO de apărare și că crească interoperabilitatea cu Statele Unite și alți aliați NATO”, așa cum scrie în comunicatul american oficial.

Nord Stream 2, amenințare pentre relația transatlantică

În domeniu energetic, gazele românești de la Marea Neagră ar putea juca un rol crucial în reducerea dependenței europene de gaze rusești. Donald Trump a insistat pe acest subiect, cum a insistat și pe cei 2% din PIB pentru apărare. Planurile ruso-germane pentru gazoductul Nord Stream 2, care să ducă gaze din Rusia direct în Germania, pe sub Marea Baltică, sunt privite cu deosebită ostilitate de către Casa Albă. Nord Stream 2 ar spori abilitatea Rusiei de a-şi folosi resursele energetice pentru acţiuni de constrângere politică și influență malign. Două treimi din gazul exportat de Rusia în Europa ar utiliza o singură rută, ocolind Ucraina şi devenind o ameninţare directă la adresa securităţii energetice a acesteia. SUA se opun construirii gazoductului Nord Stream 2 pentru că acesta subminează obiectivele de diversificare energetică a Europei.” a spus un mesaj al ambasadei SUA.

Gazele de Marea Neagră le pot înlocui pe cele rusești

Gazoductul BRUA, între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, care va transporta gaze românești, este susținut puternic de Statele Unite, inclusiv datorită faptului că firme americane vor ajuta la extracția gazelor din Marea Neagră. „ Producţia viitoare de gaze din Marea Neagră va aduce beneficii tuturor românilor, generând venituri masive pentru economia românească, trimiţând un semnal puternic investitorilor din întreaga lume şi transformând România în lider regional în eforturile de sprijinire a securităţii energetice”, a transmis Departamentul de Stat .

În concluzie, după agresiunea Rusiei în Ucraina, Marea Neagră a devenit o zonă de ciocniri pe flancul de est a NATO, o regiune chiar foarte fierbinte, având în vedere proximitatea dintre cele două tabere. România a arătat că este un factor de stabilitate în regiune, o țară care își respectă obligațiile luate față de aliații nord-atlantici. De asemenea, România are potențialul de a deveni și un furnizor de securitate energetică pentru întreaga regiune, dar şi unul de securitate militară. Statele Unite, care dorește stabilitate și predictibilitate pe flancul de sud-est, susține Bucureștiul pe calea modernizării forțelor armate și sistemului energetic, atât pentru uz intern, cât și pentru a îndeplini obiectivele Alianței în regiune.

 

Valentin Borcea

 

Loading...

One Comment

  1. Americanii au nevoie de prosti pe care ii poate speria cu „pericolul rusesc” si pe care sa ii jumuleasca de dolari!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Newstandard.ro a aflat: Cum cresc pensile pentru grupele de muncă?
Românii care au lucrat în condiții grele de muncă vor avea pensii mai mari. Aşa ...