Compania de stat maghiară MVM intenționează să cumpăre E.ON România cu aproape 200 de milioane de dolari
Compania de stat maghiară MVM intenționează să cumpere E.ON România cu aproape 200 de milioane de dolari. De fapt, achiziționează o piață de 3,4 de consumatori din Ardeal. Companiile românești de stat Romgaz și Hidroelectrica n-au fost interesate de această achiziție.
Întrebat de ce nu cumpără Romgaz și Hidroelectrica divizia de furnizare de la E.ON, un oficial guvernamental român a răspuns unui reporter Hotnews că se consideră afacerea prea scumpă și nu suficient de rentabilă. Rugat să detalieze de ce nu este scumpă și pentru maghiarii de la MVM, oficialul român a spus că Ungaria consideră aceasta o afacere strategică. Oficialul nu a dorit să explice și de ce nu este o afacere strategică pentru România, limitându-se să spună că poate statul român va respinge, până la urmă, tranzacția. Există puternice legături comerciale între MVM și rușii de la Gazprom, susțin unele surse. Ungaria este o țară dependentă de gazele rusești exportate de către Gazprom.
Compania maghiară MVM a avut anul trecut un profit de 20% din cifra de afaceri, asta în timp ce companiile de stat românești depășesc cu greu 1-3%.
MVM are monopolul producției, distribuției și vânzării electricității din Ungaria.
Companie mai puternică decât Hidroelectrica
MVM Group este a 2-a companie ca mărime din Ungaria și a 4-a în Europa Centrală. Este un grup de companii dinamic, inovator, deținut în totalitate de stat, care câștigă în mod continuu cote de piață, atât la nivel regional, cât și internațional, acționând și ca cel mai competent centru din Estul Europei, conform site-ului propriu.
Are o prezență activă în 23 de țări, peste 140 de filiale, venituri de 7648 miliarde forinți (19 mld euro, de 1,5 ori mai mare decât Hidroelectrica), contribuție de aproximativ 3 % la PIB-ul Ungariei, peste 18000 de angajați, aproape 10 milioane de clienți casnici și companii.