Petrișor Peiu, candidat AUR: O companie maghiară vrea să cumpere E.ON Gaz
O companie maghiară se află foarte aproape de a cumpăra distribuția de gaze și electricitate din jumătate de țară (20 de județe), plus 3,4 milioane de clienți pentru furnizarea de gaze naturale și electricitate. Firma maghiară MVM (Magyar Villamos Művek Zártkörűen működő Részvénytársaság ) vrea să cumpere E.ON România, singurul furnizor integrat de gaze și electricitate din țara noastră, furnizor și distribuitor al ambelor utilități, anunță Petrișor Peiu, candidatul AUR pentru funcția de ministru al economiei.
MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria (după MOL) ca cifră de afaceri și a patra cea mai mare din Estul Europei. MVM este deținută integral de către statul maghiar prin MNV – Magyar Nemzeti Vagyonkezelo Zrt. – agenția maghiară pentru administrarea activelor statului.
Compania maghiară, un profit record de 20 %
“MVM are monopolul pentru distribuția de gaze și electricitate din Ungaria, este proprietarul depozitelor de gaze din Ungaria (4,4 miliarde de metri cubi capacitate de depozitare, cu o treime mai mult decât avem noi în România), este și transportatorul de gaze și electricitate din Ungaria și mai este, în plus, principalul producător și furnizor de electricitate.
Ca să înțelegem dimensiunea afacerii MVM, să spunem că are 11 milioane de clienți și a vândut aproape 40 TWh energie electrică în 2023 (România are o piață de aproape 55 TWh, cu o populație și o economie duble față de țara MVM) și 134 TWh de gaze naturale (ceva mai mult decât piața românească)!
MVM a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste 12 miliarde de euro și un profit de 2,26 miliarde de euro. O rată a profitului aproape de 20%! Oare cum este posibil ca, sub regimul autocratului Orban Viktor, cea mai mare companie din energie să declare rate ale profitului de aproape 20% iar la noi, ratele de profit să fie mult sub 10%?” – scrie Petrișor Peiu în Q Magazine.
Profesorul Peiu trage semnalul de alarmă. Companiile românești pot participa la licitație. Pot capitaliza fonduri, listându-se pe Bursa de la București. Românii au aproape 70 de miliarde de euro în bănci.
Jimmy Carter, Nicolae Ceaușescu și prima invazie israeliană în Libanul de sud