Nicușor Dan, nepăsător față de pericolul prăbușirii planșeului din Piața Unirii de deasupra râului Dîmbovița
Prin emiterea unui alt Certificat de Urbanism de către Biroul Primarului General al Capitalei pentru refacerea planșeului din Piața Unirii de peste râul Dîmbovița, vechi de peste cincizeci de ani, proiectul realizat de Primăria sectorului 4, cu o finanțare de 700 de milioane de lei, de la bugetul statului, se amână.
Odată ce au fost adunate toate avizele de specialitate, iar lucrările trebuiau să înceapă în această toamnă, sfătuit de nespecialiști, Nicușor Dan amână sine die demararea lucrărilor.
Specialiștii avertizează: există un risc sporit de catastrofă
Pare-se că întâlnirile dintre premierul Marcel Ciolacu și Nicușor Dan sunt degeaba. Dacă pentru marți, premierul a fixat o întâlnire la ora 14,00 pentru discutarea marii probleme a traficului infernal, primarul general a mai pus la 13:00, încă una pe un șantier, unde zice că se construiește ilegal.
Odată cu reapariția inundațiilor, s-a pus în discuție posibila prăbușire a planșeului de la Piața Unirii, care ar putea duce nu doar la o catastrofă urbanistică, ci și una umanitară și ecologică.
Deși au fost parcurși toți pașii necesari pentru reabilitare – inclusiv desemnarea unui constructor, alocarea de fonduri guvernamentale (peste 750 milioane lei), emiterea unui certificat de urbanism de către Primăria Sectorului 4 și obținerea tuturor avizelor tehnice – demararea proiectului este suspendată de refuzul Primăriei Generale de a elibera avizul final. Singura miză pare a fi competiția politică sau ambiția administrativă, întrucât PMB trebuia să se ocupe oricum singură de acest obiectiv. Din câte știu, văzând că lucrurile stagnează de câțiva ani, cei de la Sectorul 4 au preluat inițiativa. Din păcate, în ciuda parcurgerii deja a tuturor etapelor legale necesare, aparatul primarului general a emis un alt Certificat de Urbanism propriu, fără a recunoaște avizele deja obținute, complicând și întârziind astfel, complet nejustificat, întregul proces de autorizare. Primăria Generală nu consideră urgența proiectului, bazându-se pe o tehnicalitate referitoare la clasificarea nivelului de risc între gradele 4 și 5, ceea ce întârzie intervenția crucială. Însă, ca locuitor al Bucureștiului, vă spun că lucrurile se află în ultimul stadiu. Ceasul al doisprezecelea a trecut de mult,” susține un specialist citat de știripesurse.ro
Primarul Daniel Băluță confirmă temerile și recunoaște că toate avizele au fost luate, iar lucrările de reabilitare trebuiau să înceapă. Până și banii erau deja alocați.
Același specialist susține că în cazul măririi debitului apelor Dîmboviței s-ar putea crea o catastrofă, fiindcă pilonii sunt vechi și planșeul de beton, de asemenea. Sub râul Dîmbovița sunt6 ape menajere. În cazul unui accident, întreaga zonă ar fi afectată nu doar ca trafic, ci și ecologic.