Cum a prăduit Dominic Fritz Grădina Zoologică din Timișoara
Odată ajuns la conducerea Primăriei Timișoara, Dominic Fritz a închis Grădina Zoologică, deși era trecută ca obiectiv turistic în itinerariile Capitalei Culturale Europene. La acea vreme, Fritz anunța că îşi doreşte ca aceasta să poată fi redeschisă, în noul concept, eventual chiar şi extinsă, până în anul 2023.
Suntem în 2024, iar din fosta atracție turistică nu a mai rămas nimic.
Anul trecut, consilierul local Roxana Iliescu anunța depunerea unui proiect de hotărâre locală, care viza deschiderea Grădinii Zoologice prin transformarea ei într-un parc cu alei pietonale. Atunci, consilierul local făcea o lista cu declarațiile primarului Dominic Fritz, declarații prin care Grădina Zoo din Timișoara ar urma să își recapete funcționalitatea – cu modificări aduse aspectului și destinației – toate neonorate.
Iar anii au trecut.
Revenind la proiectul din noiembrie 2023 al Roxanei Iliescu, privind „redeschiderea incintei fostei Grădini Zoologice, într-o primă etapă, ca zonă de petrecere a timpului liber în natură, recreere și pentru organizare evenimente socio-culturale,” acesta a fost supus la vot, dar a picat, cu șapte voturi „pentru,” șase „împotrivă” și șase abțineri.
Edilul userist dă animalele unui om de afaceri. Unde sunt viețuitoarele date „împrumut”?
La mai bine de patru luni de la închidere, în aprilie 2021 a început mutarea în custodie a animalelor de la Grădina Zoologică din Timişoara, ”până când habitatul va fi renovat, modernizat şi va asigura siguranţa animalelor”.
Grădina Zoologică din Timişoara avea 261 de exemplare din 46 de specii, iar relocarea a fost aprobată de către Consiliul Local.
Primele pe listă au fost trei oi, trei gâşte canadiene, trei pisici sălbatice, patru ratoni, un coati şi un nandu, care au fost transferate în custodie pe perioadă nedeterminată la Administraţia Parcului Memorial “Constantin Stere” din Ploieşti (Grădina Zoologică Ploieşti).
Printre cele 59 de vietăți au fost:
- un piton, un șarpe regal – la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara
- trei oi, patru nandu, trei gâște canadiene, trei pisici sălbatice, patru ratoni, un coati – la Administrarea Parcului Memorial „Constantin Stere” Ploiești
- doi emu, o gâscă de Nil, patru păuni, o lebădă de vară cruciată, doi cerbi lopătari, un macac coadă de leu – la Administrația Domeniului Public – Grădina Zoologică Pitești
- doi macaci comun, un cerb – la Grădina Zoologică Craiova
- șase cerbi, 25 iepuri – la Zooland Arad SRL
- nouă urși – la Adăpostul de urşi din Veresegyhaz, Ungaria
- șase ciclide africane, 25 crapi koi, 25 carași aurii, un pește aspirator, 32 de țestoase de Florida, o țestoasă de uscat, șapte țestoase de apă, doi căpriori, doi pecari, doi bivoli albi, patru dihori – la SC Greencodru SRL
Cele mai valoroase animale au ajuns însă la neamțul Gunther Cristian și firma sa Spring Energy SRL.
„Culmea este că, după ce a ajuns el însuși primar, Dominic Fritz nu a fost în stare să renoveze parcul zoologic și să gestioneze situația delicată a animalelor din inventar. Și nici nu a avut intenția, pentru că în spatele ușilor cu gratii s-au întâmplat niște manevre cu iz penal, privind transferul dar și dispariția unor animale exotice sau rare.
Astfel că unele, luate cu împrumut, “în chirie” de la firma unui alt cetățean neamț, au ajuns la grădina zoologică din Szeged, Ungaria,” scrie Renașterea bănățeană, publicând o fotografie cu echipa de conducer a Horticultura SA, unde apare numele Gunter Gabriela Ioana.
Mai multe detalii pe Ziua de vest.
Dan Motreanu a biruit în lupta pentru „drumul de fier:” București-Giurgiu