Ucraina câștigă 25 de miliarde de euro pe cereale, în timp ce fermierii români pierd peste două miliarde

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal

Exportul fără taxe vamale de produse agricole ucrainene către UE, care a provocat o criză în Europa de Est, a permis Ucrainei să câștige 25 de miliarde de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Miriam Garcia Ferrer, notează Timpul.md

„Coridoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte 57 de milioane de tone de produse agricole. Acest lucru le-a permis operatorilor economici și producătorilor agricoli ucraineni să câștige 25 de miliarde de euro”, a spus ea la un briefing la Bruxelles.

Ce nu a spus purtătorul de cuvânt e că majoritatea fermierilor sunt americani. Mari companii americane de profil dețin peste patruzeci de milioane de ha agricole. Kiev-ul a negat informația.

citește și: Războiul din CMSR Timiș a ajuns la faza amenințărilor cu ridicarea dreptului la liberă practică

20 % din exporturile cerealelor ucrainiene au trecut prin portul Constanța

În 2022, traficul de cereale din Ucraina prin Portul Constanţa a fost de 8,2 milioane de tone, însă nu este clar dacă această cantitate a tranzitat doar România şi a mers către o destinaţie finală prestabilită ori a rămas şi pe plan local o parte.

România a exportat 12,6 milioane tone de cereale în 2022, nivel record, în valoare de 4,3 mld. euro. Fermierii contrazic statistica: „Sunt stocuri mari de cereale româneşti acum în ţară. Exportul de cereale în 2022 a fost semnificativ redus faţă de alţi ani“

Florin Tiutiu, președinte Clubul Fermierilor Români, zice că prin diferența de preț de la producție până acum, fermierii români au pierdut peste 2 miliarde de euro.

Recent, Rareș Bogdan a anunțat că toate țările din estulEuropei vor primi 100 de milioane de euro, compensație pentru pierderile fermierilor din cauza invaziei cerealelor ucrainiene.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Alin Nica speră ca Timișoara să câștige premiul “Europa Nostra”
Juriul “Europa Nostra,” principala mișcare a cetățenilor pentru protejarea și celebrarea patrimoniului cultural și natural ...