Alin Nica a făcut rost de bani pentru reabilitarea castelului Huniade

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

Deschiderea programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a găsit Castelul Huniade, o bijuterie de arhitectură veche, acoperită de o pânză pictată cu formele inițiale ale clădirii istorice.
Reabilitarea acestei entități din inima orașului a început în anul 2006. De atunci, nu s-au găsit fonduri, destul de mari, conform aprecierilor specialiștilor, în valoare de circa 20 de milioane de Euro, pentru finalizarea lucrărilor. Deși este unul dintre cele mai vechi castele din România, nu a fost prins în PNRR.
Chiar în ziua deschiderii oficiale a programului TM-2023, Alin Nica a recunoscut presei locale că a primit neoficial o informație că proiectul Consiliului Județean va fi semnat până la urmă.
„Am primit neoficial informația că proiectul nostru va fi semnat până la urmă și va primi o finanțare de 4,2 milioane de euro pentru că este primul pe lista de rezervă, și, după cum mi-a spus și ministrul în urmă cu jumătate de an, urmează și o supracontractare a acelui program, cu finanțare asigurată din bugetul de stat, ca să ne asigurăm că toate fondurile europene vor fi cheltuite – în caz că unul dintre proiecte eșuează, să nu ne dăm peste cap să facem sesiuni de finanțare pentru un singur proiect”, a spus Nica.

citește și: Liberalii nu renunță la ministerele cheie ale guvernului după “rotativă”

Cu banii de la București se poate reabilita întreaga clădire

„Noi ne așteptăm ca procedurile administrative să dureze câteva săptămâni, apoi să fim chemați la București pentru a semna contractul. De banii ăștia, care reprezintă aproximativ 10 % din totalul nostru de finanțare, inclusiv dotări și echipări corespunzătoare ale clădirii, însă pe partea de consolidare a clădirii, reprezintă o parte importantă din sumă, pentru că doar consolidarea reprezintă jumătate din costul total al lucrărilor, aproape 18 milioane de euro.”
Mai avem 10 milioane de euro antamați prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, acesta fiind un proiect strategic. Dacă adunăm cele două posibile finanțări aproape că am ajuns la acoperirea finanțării necesare pentru consolidarea și reabilitarea clădirii”, a declarat vineri, 17 februarie, Alin Nica, potrivit Tion.ro.

De mai multe ori distrus și refăcut

La începutul secolului XIV, regele Carol Robert de Anjou a decis, în urma unei vizite în 1307 în teritoriul actual al Banatului, să-și stabilească provizoriu, reședința la Timișoara. Folosind constructori italieni a reușit în mai puțin de zece ani să-și ridice un castel.  Aici ar fi locuit aici pentru aproape opt ani de zile. Edificiul s-a dezvoltat în jurul unei curți patrulatere cu turnuri cilindrice de colț. Așezat fiind pe o insulă, era legat de orașul Timișoara, fortificat și el de către același rege, printr-o punte mobilă.

Distrus într-un incendiu, a fost refăcut de Ioan de Hunedoara, între 1441-1456.În timpul asediului asupra Timișoarei din 1716 a fost aproape distrus de către trupele lui Eugeniu de Savoia. Ulterior, refăcut s-a transformat în arsenal. Revoluția maghiară de la 1849, i-a adus noi stricăciuni. A fost reabilitat în timpul domniei habsburgice. Din 1947 este muzeu al Banatului.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
În războiul transnistrean, din 1992, au fost folosiți deținuți români, sub comanda unui ofițer CIA
Vladimir Putin a retras decretul prezidențial, prin care Transnistria era dată în administrarea Republicii Moldova ...