Schengen, o victorie à la Pirus?

Alex Todericiu ACTUALITATE OPINIE

După succesul lui Nehammer la Bruxelles, blocada Schengen ar putea cădea. România începe o ofensivă diplomatică.

Poate cancelarul Karl Nehammer să fie mândru de succesul său internațional? Fondurile UE sunt acum puse la dispoziție, în siguranță, pentru a consolida infrastructura și know-how-ul în materie de protecție a frontierelor. Se pare că astfel va apărea deîndată și o politică comună a UE în materie de migrație. Cancelarul austriac și premierul olandez Mark Rutte au solicitat împreună în decembrie anul trecut și au și primit răspunsuri clare la summitul migrației. Europa nu este o fortăreață, dar s-au rostit cuvinte clare precum infrastructură, supraveghere aeriană, echipamente și probabil că acestea sunt acum dorite și de toți șefii de stat și de guvern. A meritat astfel veto-ul lui Nehammer împotriva admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen?

În îndeplinirea obligaților sale față de ÖVP (partidul popular austriac, de guvernământ, A.T.), liderul partidului  (actualul Cancelar) a dat dovadă de responsabilitate politică. A fost acest veto Schengen cu adevărat necesar și binevenit în Austria? Nu s-a făcut zarvă prea mare? Întrebarea rămâne deschisă. La fel ca și întrebarea: dacă o parte semnificativă a populației austriece stă astăzi în spatele cancelarului „Schengen, vă rog, nu!” Doar sondaje de opinie bine țintite ar putea verifica gradul de acceptabilitate a demersului său. Un politician cosmopolit nu ar trebui însă să opereze cu temeri, cu atât mai puțin atunci când acestea sunt așezate pe nisipuri mișcătoare.

Succes scump cumpărat

Victoria lui Nehammer à la Pirus este un succes cumpărat scump de la Uniunea Europeană. Mulți români se întreabă astăzi: „De cine avem nevoie, cine are nevoie de noi?” Schisma din societatea românească este izbitoare. Deoarece mulți cred că această decizie a fost nedemnă pentru „țara model” Austria și mai ales pentru o UE comună. Prietenia dintre cele două popoare a fost aproape să se rupă. A fost Austria o frână pe parcursul Bucureștiului în UE, al pieței comune, fără granițe? De care companiile austriece din România ar putea ele însele profita cu brio, la fel ca și îngrijitoarele românce 24 de ore din 24 (la domiciliul pacienților, A.T.), care lucrează în Austria.

Bucureștiul a uitat între timp apelurile la boicot și gândește în continuare diplomatic. Ambasadorul Emil Hurezeanu a fost trimis înapoi la Viena. Și peste câteva zile, o delegație parlamentară românească va veni la Viena și va discuta cu Austria fără să-și plece capul, vorbind – de la egal la egal – despre veto-ul Schengen și consecințele acestuia, viziunea de ansamblu asupra viitorului comun, cât și despre bunele relații economice.

Mulți români în Austria

Potrivit Anuarului Statistic, de la 1 ianuarie 2022, România ocupa locul al doilea după Germania la numărul de străini din Austria – cu 138.408 persoane. A înregistrat și cea mai puternică creștere din ultimii 10 ani, cu 91.100 de cetățeni, având o medie de vârstă a celor stabiliți în Austria de 31,1 ani.

România se străduiește în continuare din răsputeri pentru a asigura o bună protecție a frontierei UE iar de acum cancelarului îi vor lipsi complet argumentele pentru a continua blocada Schengen, după victoria sa à la Pirus de la Bruxelles. După înfrângerea partidului său din (landul, A.T.) „Austria Inferioară“, cancelarul ar putea fi mai generos și cu România și nu numai cu Bulgaria. Mai ales că România nu are nevoie de nici un gard (la frontieră, A.T.). Zicala de neuitat a regelui Pirus îi este bineînțeles cunoscută și cancelarului austriac: „Încă o victorie ca aceasta și suntem pierduți”…

Comentariul a apărut în ediția tipărită din 14.02.2023 a cotidianului vienez „Die Presse“.

Spre un candidat comun PSD-PNL

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
500.000 de germani cer cancelarului să formeze o alianță de pace și să oprească livrările de arme Ucrainei
Peste 500.000 de cetățeni germani au semnat un Manifest pentru pace, pornit ca o petiție ...