Rareș Bogdan crede că Zelenski nu se va răzbuna pe minoritarii români din Ucraina

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC

Rareș Bogdan este unul dintre puținii politicieni români care s-au indignat în urma nedreptății făcute românilor de regimul Zelenski, prin adoptarea noii legi a educației, care limitează drepturile minorităților de a avea școală în limba maternă. Legea este îndreptată împotriva rușilor, dar lovește și alte minorități etnice.

„Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017, care limitează accesul la educație al minorităților. Se stipulează că, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără sa aibă competente solide în limba maternă. Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit. Președintele Ucrainei nu a promulgat legea, mă aștept să ceară modificări pentru a garanta copiilor români dreptul de a învăța în limba maternă la toate disciplinele, la toate nivelurile.

„Ucraina nu are a se teme de minoritatea românească”

Atâta timp cât legea menține nedreptățile create prin legea educației din 2017, care reduce dreptul copiilor de a-și dezvolta identitatea românească prin studiu la toate materiile, nu o putem accepta. Este drept, prin legea adoptată statul ucrainean se angajează să nu asimileze minoritățile și condamnă discriminarea, dar este insuficient. Cred că rezolvarea acestei probleme, care pentru România este extrem de importantă, va ajuta Ucraina inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Ucraina nu are a se teme de minoritatea românească, aceasta nu este în situația celei ruse, folosită de un criminal în referendum-uri pentru a-și justifica invazia de ev mediu. Dimpotrivă, atenuarea nemulțumirilor îi va determina pe cetățenii ucraineni de etnie română să constituie o voce și mai puternică împotriva războiului nedrept dus de un terorist. Ucraina are statut de țară candidată la UE, printre ale cărei valori fundamentale este protecția reală a minorităților”, a transmis Rareş Bogdan, printr-o postare pe Facebook.

citește și: Constituția SUA nu e cea mai veche din lume. Unde a apărut prima oară un astfel de document?

În data de 13 decembrie Parlamentul de la Kiev a votat noua lege a educației care limitează drepturile minorităților să studieze în limba maternă. Se așteaptă ca Volodimir Zelenski să nu promulge legea. Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacție palidă, invocând angajamentul lui Volodimir Zelenski făcut în fața Parlamentului, că va respecta drepturile românilor din Ucraina. Printr-un comunicat, MAE a invocat nevoia de consultare a Comisiei de la Veneția, un organism informal, fără putere juridică.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
PNL îi mai dă un respiro de șase luni lui Nicușor Dan
Dacă în luna septembrie o parte din conducerea PNL se gândea să-i retragă sprijinul politic ...