Afacere la cheie cu gâște Toulouse
Șase boboci de gâscă, achiziționați întâmplător de la AGROLAND, mi-au dezvoltat apetitul pentru creșterea rasei Toulouse. Asta mai ales, datorită faptului că în urmă cu doi ani, la ziua mea de naștere, gâsca umplută cu ficat a fost gâteau à la crème.
Lumea, sătulă deja de prepelițe la cuptor, vită în aspic, iepure în sos de mentă și știucă umplută, n-a mai putut îndesa și delicioasa gâscă umplută cu ficat și carne de fazan. Comesenii erau full. La un moment dat, preotul care a sfințit masa, mi-a cerut un Colebil. Voia să mai bage în burdihan și gâsca umplută. Arăta prea rumenită și îndesată cu de toate. Îi făcea cu ochiul.
În ziua în care am luat bobocii, nu aveam lampa cu infraroșu. A doua zi dimineață, am găsit puiuții zgribuliți și înfrigurați, unul într-altul. Au rezistat vicistitudinilor vremii de primăvară timpurie. Nu s-a prăpădit niciunul.
Bobocul de gâscă Toulouse crește ca voinicul din poveste
La două luni, arată ca în fotografia de mai jos. Are aproape două kilograme. Nu i-am dat decât furaje de creștere, tot de la Agroland. Lintița cu mălai, deliciul rațelor, l-a înebunit de plăcere. Ziceai că a prins peștele cel mare.
De fapt, gâsca Toulouse e avidă de vegetație. Nu mănâncă multe cereale. Dacă îi dai iarbă, trifoi sau lucernă, le devoră, de parcă n-ar fi mâncat de o săptămână.
Așa după cum le spune și numele, GÂȘTELE TOULOUSE fac parte dintr-o rasă creată de specialiștii din orașul cu acest nume. Sunt franțuzoi, gâscanii. Femele lor nu sunt mofturoase. Nu au fițe.
Masculul însă e extrem de gălăgios. Un vecin îmi spune deunăzi că n-ar mai trebui să țin câini, că sunt suficienți “acești jandarmi naturali,” care mai dau și ouă și carne.
Nu pot renunța la câini. Sunt monitorizat de agenta adopției. M-a pus mama naibii să culeg un cuplu canin de pe un forum de salvat suflețele. Săptămânal, trebuie să-i dau raport. Veterinarul îmi recomandă să-i dau block individei “salvaționiste.” Întors la calculator, fac imprudența de a-i mărturisi că îi dau înapoi. Jihadul era un current blând, față de potopul stârnit împotrivă-mi! Mi-a spus că odată ce am acceptat adopția, am semnat un contract în alb. Măi, să fie, colo menajerie.
8 kilograme în nouă luni
Gâștele s-au maturizat relativ rapid în primul an de creștere. În nouă luni, primul trofeu e pus pe cântar. 8 kilograme, nu 12 cum spune cartea. Dar viața ei în spațiu liber nu i-a permis să depună grăsimi. Mănâncă doar porumb la maturitate.
În primul an de creștere nu distingeam care e masculul și care e femela. Astfel, încât, în iarna anului viitor am mai cumpărat de la o fermă profesionistă un gâscan, cu 250 de lei, o sumă destul de pipărată.
La câteva luni, au ieșit ouăle. Nicio gâscă nu s-a pus la clocit, până nu și-a terminat oăle. Am ajuns cu ele la incubator. După 30 de zile, era să mor. Doar 30% randament. O pierdere, neplanificată. Aveam să mă lămuresc de ce veterinarul mi-a vândut gâscanul. Am pus mâna pe telefon și-l sun, cu inima-n dinți. Fair-play, gagiul mi-a recunoscut că de aia mi l-a vândut, că rasă nu prea e de prăsilă. Procesul procreativ nu e prea mulțumitor.
citește și: AGROLAND AGRIBUSINESS oferă dobânzi mai bune decât TITLURILE DE STAT
Anul acesta, s-a pus o gâscă pe ouă. Din 21, au ieșit 6, pe una a călcat-o, după ce a evadat din coaja de ou.
Nu-i nimic, mai vin alte ture de ouă. Mi-am zis în barba, pe care n-o am. Femela face până la 40 de bucăți pe an. Nu se îngrijește de ele. Le lasă pe unde apucă, de zici că e o rasă sălbatică.
Cum am „relatat”din biblioteca de pe Capitoliu
Într-una din seri, am refuzat să merg la o emisiune Tv, invocând că stau să citesc în bibliotecă. În realitate, băusem prea mult. Totuși, moderatorul Octavian Hoandră a insistat. Voia să intru măcar prin telefon. Fapta s-a consumat, cum se poate mai caraghios. Am intrat în direct, aproape de cotețele găinilor. Ca din senin, s-au pornit gâscanii la scandal. Nu mai puteam salva situația. “Directul” surprinde tot. Norocul a răsărit, precum pana de pe ciuful rebelului cu clonț roșu, ce mă lua de gleznă, de parcă eram într-un joc, nu în transmisie direct. Am fost întrebat dacă relatez de pe Capitoliu. Am intrat lesne în joc. Am recunoscut fapta. “Sunt la Roma” și râdeam. Câți mai știu legenda secolului IV dinainte de Hristos, când se zice că gâștele au dat alerta despre atacul neplanificat al galilor și așa armata romană a salvat cetatea?
Citește și: Tăierile în verde
Sunt sigur și acum că telespectatorii erau convinși de veridicitatea momentului. Nu mulți consumatori de media știu diferența dintre o glumă și o stare.
Bahus mă provocase. Gâscanii au prins epopeea și s-au dat în spectacol.
La vreo lună după relatarea de pomină, mi-am dat seama că aveam trei masculi și patru femele.
Procesul de creștere e miraculos
Gâștele cresc miraculos. În șase luni sunt bune de tăiat. Și nu mănâncă mai mult decât un pui de găină.
Dacă prețul cărnii de găină de țară, pe piețe, e de 25-30 de lei kilogramul, cel al gâștii depășește ușor 45 de lei.
La hrană egală, în șase luni, puiul de găină ajunge la maximum două kilograme, iar cel de gâscă la 8 kg. Înmulțind 45 cu 8 ajungem la 380 de lei.
Un calcul sumar arată așa:
Bobocul de gâscă de la AGROLAND costă 32 de lei. Mănâncă în șase luni cam de 15 lei, asta dacă îi asiguri și cota de verdeață recomandată, cu suficiente proteine.
Anul acesta am creat un lac. Festin, pentru fetele și băieții Toulouse. Fac scufundări de mare artă. Cuplajul marin e de la sine înțeles. Niciunde pe teren nu le vin poftele de împreunări gâscanilor, precum în apă.
Un show de zile mari. Mai un pic și tai bilete celor care vor să asiste la spectacol.
Anyway, vorba celui întors din diasporă, cu un pic de investiție și cu o hrană bună poți scoate lejer 8000 de euro, la o investiție inițială de 700 de Euro plus banii de hrană.
AGROLAND scrie pe tine!
În loc să te chinui cu clocitul în incubator, unde e nevoie de mare dexteritate pentru a sparge ouăle, tari ca piatra, în ziua de eclozare, mai bine faci efortul și cumperi bobocii de o zi de la AGROLAND. Ieși mai ieftin dând 32 de lei pe boboc, decât consumând curent de la Electrica.