Președintele Academiei Române: Cum e corect “Paște” sau “Paști”?
Marele istoric român, Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, dezleagă enigma: cum se scrie corect “Paște fericit” sau „Paști fericit?”
Analizând și explicând rațiunea ecleziastică a poeziei “La Paști”, a inegalabilului poet năsăudean George Coșbuc, Ion Aurel Pop explică rațiunea folosirii cuvântului Paști și nu Paște.
„Titlul de mai sus este preluat dintr-o poezie de George Coșbuc. Scrisă cu circa 125 de ani în urmă, unora li se va părea ciudată chiar și prin titlu, ca să nu mai vorbesc de numele volumului, apărut în 1896, din care compoziția face parte: „Fire de tort”. Mai întâi, odată cu pierderea simțului limbii române, unii se întreabă dacă nu ar fi fost corect „De Paște” în loc de „La Paști”. Ar fi fost corect poate, numai că în graiul ardelenesc sărbătoarea Învierii Domnului se cheamă „Paști” și nu „Paște”, ne luminează președintele Academiei.
Poezia “La Paști” face parte din volumul “Fire de tort” a poetului George Coșbuc.
citește și: City Manager-ul penal al Iașiului a intrat în concediu de paternitate
Ion Aurel Pop mai explică de ce unii fac greșeala de a scrie “Felii de tort,” pe motiv că fire de tort nu ar avea sens.
Numai că tortul este o țesătură, o pânză de in ori de cânepă, lucrată în casă, la război și vine din latinescul tortus, legat de verbul torquere, din care am moștenit românescul „a toarce”, spune clar președintele Academiei Române, într-o postare pe facebook.