Austria, trimisă în judecată, pentru alocaţiile discriminatorii
Copiii românilor care muncesc în Austria, rămaşi în ţară, primesc mai puţini bani decât cei aflaţi cu părinţii în străinătate, cea ce era o disciminare flagrantă.
Iată că, în sfârşit Comisia Europeană sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa legislaţiei din Austria, care instituie ranguri diferite pentru cetăţenii europeni.
Comisia a declanșat procedura de trimitere în justiție a Austriei considerând că legislaţia austriacă contravene reglementărilor UE.
Maria Grapini a sesizat încă din ianuarie Comisia Europeană. Citeşte aici!
Cancelarul Kurz reia practicile Monarhiei dualiste
Comisia spune că mecanismul dual nu respectă normele actuale privind coordonarea securității sociale și este discriminatoriu deoarece, conform acestuia, unii lucrători mobili din UE care lucrează în Austria și contribuie pe deplin la economia, forța de muncă și sistemul de securitate socială din Austria primesc compensaţii mai mici pentru copii, în comparație cu lucrătorii ai căror copii trăiesc în Austria.
Citeşte şi: Un anunţ mult aşteptat de pasagerii români
Totodată, Comisia a mai remarcat că aceeaşi procedură legislativă nu li se aplică părinţilor austriecilor care lucrează în străinătate și ai căror copii locuiesc cu aceștia în străinătate, deși se află într-o situație similară.
Mai puţini bani pentru copiii rămaşi în ţară, decât pentru cei plecaţi cu părinţii
Parlamentul de la Viena a adoptat în octombrie 2018 un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din țara respectivă. Pentru unele state, inclusiv România, această măsură înseamna o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.