Eugen Teodorovici, viitor COMISAR EUROPEAN? Vezi ce portofoliu ar viza!
Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles lista cu portofolii de comisar european vizate de România în următorul executiv european, care va fi aprobat la toamnă. Potrivit Mediafax, România a pus pe primul loc la listei domeniul Transporturilor, pentru care îl propune pe Eugen Teodorovici, actualul ministru de Finanțe.
Viorica Dăncilă a mai cerut la Bruxelles și portofoliile Energie (Dan Nica), Extindere (Mircea Geoană) și Economie Digitală (Dan Nica). Rovana Plumb nu mai este în cărți, au declarat pentru Mediafax surse din PSD.
Colegiul comisarilor este desemnat o dată la 5 ani. Echipa actuală este în funcție până la data de 31 octombrie 2019.
Alegerea unei noi Comisii EUROPENE
Alegerea președintelui
O dată la cinci ani, Consiliul European, alcătuit din șefii de stat și de guvern ai statelor membre, propune Parlamentului European un candidat pentru funcția de președinte al Comisiei.
Propunerea depinde de structura politică a Parlamentului în urma alegerilor pentru Parlamentul European – în mod normal, candidatul va fi selectat din rândul celei mai mari familii politice din Parlament. Candidatul este ales președinte dacă primește susținerea unei majorități absolute în Parlament.
Constituirea echipei
Președintele nou ales selectează vicepreședinți și comisari potențiali, pe baza sugestiilor primite din partea țărilor UE. Lista de candidați trebuie aprobată de toți șefii de stat și de guvern, care se reunesc în cadrul Consiliului European.
Fiecare candidat este apoi audiat de membrii comisiei parlamentare din domeniul de care ar urma să răspundă, care decid dacă acesta este sau nu potrivit pentru postul respectiv. După ce toți cei 27 de candidați primesc aprobarea comisiilor de resort, Parlamentul se reunește în plen pentru a aproba sau respinge întreaga echipă. Dacă echipa este aprobată, comisarii sunt apoi numiți oficial de Consiliul European.
Rolul Comisarilor
Deși există câte un comisar din fiecare stat al UE, rolul comisarilor este de a apăra interesele Uniunii, în ansamblul său, și nu interesele naționale.
În cadrul Comisiei, ei sunt factorii de decizie. De exemplu, ca echipă, aceștia:
- iau decizii privind strategiile și politicile Comisiei
- propun legislație, programe de finanțare și bugetul anual, spre dezbatere și eventuală adoptare de către Parlament și Consiliu