Companii de top din România au intrat voluntare în programul „Split-TVA”

Mihai Popescu OPINIE Principal

După șase luni de la introducerea sistemului split TVA, prin care companiile mari sau mici pot opta ca plata TVA către stat să se facă într-un cont separat, inițiativa Guvernului își arată primele rezultate. Conform datelor profit.ro, în sistem sunt înscrise cca. 18.000 de firme, o parte dintre acestea intrând în mod voluntar în program. Printre companii se regăsesc cei mai importanți actori din sistemul bancar, precum BRD, UniCredit și ING. BCR – liderul pieței bancare din România, controlat de grupul austriac ERSTE – a anunțat astăzi că se va alătura companiilor care operează în sistemul plății defalcate TVA.

Conform legii split TVA, companiile cu datorii, cele aflate în insolvență și care înregistrează întârzieri mari la plata TVA sunt obligate ca plata pentru taxa pe valoarea adăugată să fie făcută defalcat, dar alte companii, indiferent de cifra de afaceri înregistrată, pot alege să se înscrie voluntar în sistem.

Pentru a atrage companiile în sistem, Guvernul a oferit facilități fiscale atractive, cum este reducerea de 5% aplicabilă impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor, aferent perioadei în care aplică sistemul.

Reamintim că, în urmă cu un an, anunțul Guvernului de a introduce acest sistem a fost criticat deseobit de violent de mediul de afaceri și de opoziție. Executivul Tudose a purtat un adevărat război mediatic cu organizațiile mediului de afaceri și mai ales cu reprezentanții sistemului bancar. Introducerea sistemului TVA-plată defalcată s-a realizat la 1 ianuarie 2018, în ciuda contestațiilor conform cărora măsura va genera dificultăți de cash-flow majore și blocaje operaționale semnificative.

În mod ironic, unii dintre cei mai vehemenți contestatari ai măsurii au fost chiar companiile din mediul bancar. Surprinzător, la șase luni de la implementarea măsurii, primele 4 companii din top 10 au decis să se alăture sistemului introdus de Guvernul PSD.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
TUDOREL TOADER: Kövesi nu va fi desemnată din oficiu procurorul european. Va fi o competiție
Pe surse a apărut mai demult informația că Laura Codruța Kövesi ar dori să fie ...