România și SUA
România și Statele Unite au stabilit relații diplomatice în 1880, la 2 ani după ce independența țării noastre a fost recunoscută internațional.
Legăturile dintre cele două țări s-au intensificat după Marea Unire de la 1918. O amplă misiune a Crucii Roșii Americane a venit în România ca să ajute autoritățile de la București cu probleme sociale cauzate de luptele din Primul Război Mondial. Orfanii români au primit haine, mâncare și adăpost din partea americanilor, iar medici veniți de peste ocean au făcut proteze pentru veteranii români rămăși invalizi. Misiunea americană a avut parte de un sprijin larg din partea Reginei Maria, care a continuat și după război să se îngrijească de răniți și bolnavi, așa cum a făcut pe front.
În 1926 va avea loc alt moment definitoriu al relației româno-americane, anume vizita Reginei Maria în Statele Unite.
Suverana României Mari a fost primul cap încoronat care a pus piciorul pe tărâm american și a fost întâmpinată cu toate onorurile. În onoarea “frumoasei Regine a României”, așa cum era numită de presa americană a vremii, a fost organizată o paradă cu confetti în New York, cum primesc marii eroi americani. Tot așa au fost primiți, patru decenii mai târziu, și astronauții care au ajuns pe Lună. Firește, Regina Maria a fost primită și la Casa Albă de președintele Calvin Coolidge.
România și Statele Unite au rupt relații diplomatice în 1941, din cauza celui De-al Doilea Război Mondial, dar au fost reluate în 1947, în ultimul an al Regatului României, înainte ca Partidul Comunist să preia complet controlul asupra țării. În timpul regimului comunist, relația dintre București și Washington a fost tensionată, România fiind parte a blocului sovietic. Dictatorul Nicolae Ceaușescu, prin câteva decizii politice care erau contrare Moscovei, a dat speranță oficialilor americani că o ruptură este posibilă în spatele Cortinei de Fier. Liderul comunist a vizitat Statele Unite de patru ori și s-a întâlnit cu trei președinți americani, Richard Nixon, Gerald Ford și Jimmy Carter. De asemenea, Richard Nixon avea să devină în 1969 primul președinte american care vine în România. Totuși, speranțele americane au fost deșarte, deoarece Nicolae Ceaușescu s-a dovenit un lider mai dur decât cei de la Moscova și nici nu se gândea să părăsească blocul estic.
După înlăturarea regimului comunist din 1989, România a pornit pe drumul către Vest iar relația cu Statele Unite a fost crucială pentru integrarea țării noastre în structurile euro-atlantice.