Tunelul Timpului, la Bran

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal

Marius Ghilezan

La Bran, se deschide Tunelul Timpului

Frumoase prinţese, ochii deschişi ai regilor, bărbile suverane, ochii albaştri vor urmări trecătorii într-un miracol al tehnologiei, montat într-un domeniu aparţinând monarhiei muzeale.

De la 1 iulie 2018, la Castelul Bran se va deschide Tunelul Timpului. Creativii români din Braşov au pregătit suprize 3D. Privirile regilor, reginelor, ale prinţeselor şi ale prinţilor Casei Regale Române, vor urmări fiecare trecător.

Cu o lungime de 40 de metri, tunelul ajunge în puţul fântânii castelului, secat ciudat la un an de la predarea fortăreţei de către autorităţile locale din Braşov Reginei Maria, care a donat-o ficei sale, Principesa Ileana, căsătorită cu Arhiducele Anton de Habsburg.

În prezenţa Alteţei Sale Regale Dominique de Habsburg, fiul celor doi, noua capodoperă a monarhiei muzeale  a fost inaugurată recent.

Spre finalul vieţii, Regina Maria, bolnavă de artrită (fuma foarte mult), se deplasa mai greu. A fost necesară construcţia unui lift în puţul secat. La baza muntelui, tunelul săpat a ajutat-o să ajungă zilnic la Casa cu ceai şi la minunatele sale flori din grădina Castelului. Se mai păstrează şi azi un trandafir înmiresmat. De anul viitor, administratorii Domeniului vor pune în vânzare răsaduri din planta care a rezistat mai bine de jumătate de secol.

 

Pe urmele paşilor Reginei Maria

Construcţia reprezintă un unicat în peisajul siturilor de patrimoniu. Studiul şi execuţia lucrărilor au fost sută la sută româneşti. O echipă de specialişti a lucrat în subteran, cu tehnologii speciale. Redescoperit, tunelul avea un grad extrem de ridicat de dificultate în reabilitare. 12 mineri au dislocat 330 metri cubi de stâncă. Astfel încât şi turiştii mai înalţi decât Regina Maria să poată străbată tunelul orizontal. Piatra dislocată a fost transportată cu o sută de tiruri. Constructorii au turnat 420 de metri cubi de betoane speciale (echivalentul a 100 de betoniere), cât pentru zece case.

Pentru ca spectacolul multimedia să se materializeze, administratorii Domeniului Bran au conceput și realizat – cu ajutorul It-ştilor braşoveni – o expoziție multimedia interactivă prin integrarea unor soluții și concepte de tehnologie înaltă, de la servere și sisteme computerizate complexe, la arii de senzori, sisteme de automatizări, sisteme de acționări electrice, sisteme de comandă-control electronice, platforme, aplicații și soluții software. La care se adaugă un conținut inedit multimedia, animații, modelări și simulări tridimensionale. Coloana sonoră a fost realizată de compozitori și editori de sunet din România (Adrian Sârbu, Alexandru Nucă și Raymond Manu), întreg conținutul fiind produs special pentru Tunelul Timpului, menit să descrie prin sunete şi voci istoria  Castelului Bran și a zonei geografice din care face parte. Spectacolul va fi monitorizat permanent, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, fiind operat de un sistem automat și supravegheat de inginerii de sistem.

Liftul reginei va fi unul modern, unicat în Europa castelelor medievale.

Cum a apărut Tunelul Timpului?

În 1995, o echipă de cercetători britanici şi americani studia fenomenele meteorologice din Antarctica. Au În apropierea Polului Sud, oamenii de ştiinţă britanici şi americani au observat în data de 27 ianuarie 1995 un vârtej de ceață cenușiu, pe care l-a luat drept un simplu vortex caracteristic furtunilor polare. Pentru o perioadă prea lungă a rămas neschimbat. Au decis să lanseze un balon cu aparatură ultraperformantă de studiere a atmosferei. A dispărut subit.

Ceasul a fost dat înapoi cu 30 de ani

După un timp, cercetătorii au readus balonul la sol cu ajutorul frânghiei legate în prealabil. Surprinderea a venit din măsurătorile citite pe aparate: ceasul balonului indica data de 27 ianuarie 1965, dată situată în timp cu 30 de ani în urmă. Experimentul a fost repetat de câteva ori, după ce savanții s-au asigurat că echipamentul balonului este în stare bună de funcționare. De fiecare dată, ceasul indica o dată aflată cu 30 de ani în urmă. Straniul fenomen a fost denumit „poarta temporală“ și a fost raportat la Casa Albă. Se presupune că acel vârtej de deasupra Polului Sud este un sui generis tunel al timpului ce permite trecerea în alte dimensiuni temporale. Există voci care susțin că s-au demarat în secret programe de cercetare a posibilităților de realizare a călătoriilor în timp, programe ce sunt controlate de către CIA și FBI. Nu există însă nicio confirmare oficială din partea autorităților federale americane.

Castelul Bran are o dublă agendă pentru vizitatori: una de zi cu viaţa reginei Maria şi a Principesei Ileana, precum şi una de noapte pentru admiratorii lui Dracula.

Construcţia Tunelului Timpului de la Castelul Bran a costat aproape 4 milioane de lei, fiind acoperite din sursele proprii, fără ajutor de la stat.

Anual, administratorii castelului produc un profit de 3 milioane de Euro.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Cearta pe imigrație care poate duce la prăbușirea Angelei Merkel
După ce s-a chinuit din septembrie 2017 până în martie 2018, adică jumătate de an, ...