Elev pedepsit pentru că a distribuit abțibilduri cu “Basarabia e România”

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

În România zilelor de azi, a promova unionismul și dragostea de țară reprezintă acțiuni contrare regulilor școlare. Cazul elevului Vlad Țăranu, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „George Barițiu”, este un semnal de alarmă pentru viitorul școlii românești. Adolescentul a fost sancționat cu scăderea notei la purtare și trimis la psiholog, pentru că a promovat în școală ideile unioniste și anticomunismul.
Vlad este pasionat de istorie recentă, motiv pentru care citește mult, mai ales despre rezistența anticomunistă, una dintre cele mai luminoase pagini din istoria acestei țări. Așa a ajuns, asemeni celor care au murit în închisorile comuniste, să prețuiască valorile fundamentale: credința în Dumnezeu, dragostea de țară și libertatea.

Vlad Țăranu s-a dus pe banii lui la București, să se închine la Monumentul „Aripi”, ridicat în memoria rezistenței anticomuniste

Pe 9 martie 2024, când a fost comemorată Ziua foștilor deținuți politici, Vlad a ținut să depună și el o floare la Monumentul Aripi din București, ridicat în memoria celor care s-au împotrivit regimului comunist. A călătorit singur cu trenul și a participat la manifestări. Acolo, a primit mai multe stickere cu mesaje patriotice de genul „Eroii nu mor niciodată” și „Basarabia e România”.

Originar din Suceava și cunoscând istoria, Vlad a dus câteva stikere cu „Basarabia e România” și la școală. Nu le-a oferit, din proprie inițiativă, nimănui, ci le-a dat colegilor care i-au cerut. În total, vreo 30-40 de bucăți, rugându-i să nu le lipească pe bănci sau în școală. Fapta lui, care ar stârni zâmbetul oricui, putând fi catalogată drept cel mult idealistă, naivă sau romantică, a fost privită altfel de consiliul școlii, care i-a aplicat o mustrare scrisă și i-a scăzut nota la purtare cu un punct, pe motiv că „a adus la școală și a distribuit autocolante aparținând de Mișcarea Unionistă” și a încălcat un articol din Regulamentul intern care arată că elevilor le este interzis: „să aducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ, materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența și intoleranța”. Un articol care – pentru oricine – pare exact opusul faptei lui Vlad.

A urmat chemarea la școală a mamei lui Vlad, discuții și, în final, această mustrare și scăderea notei la purtare, care poate fi anulată dacă elevul dovedește un comportament ireproșabil până la sfârșitul anului. Vlad, însă, nu e supărat din cauza sancțiunii, ci fiindcă el consideră că i s-a făcut o nedreptate: „Eu am citit și statutul elevului, și regulamentul, dar în niciunul dintre ele nu am găsit o regulă pe care să o fi încălcat. Nu m-a deranjat sancțiunea, ci motivul că aș fi atentat la independența, unitatea, integritatea și suveranitatea țării. Când a fost chemată mama, au zis că nu se poate face politică în școală. Dar e un ideal național, nu e propagandă politică. George Barițiu spunea «Ca să voiești ceva, se cere unire, iar fără unire, voința nu are tărie» și mai spunea că «Unirea și uniunea națională sunt bunuri mari, importante și însuflețitoare, care nu cer mai mult decât voința de a fi și a rămâne un singur popor». Iar eu, în Colegiul Tehnic care poartă numele lui George Barițiu, sunt sancționat pentru că promovez același ideal pe care îl promova el?”.
Întrebarea lui Vlad este evident retorică. Iar răspunsul este, din păcate, da. De ce?

În noua școală românească este interzis prozelitismul politic și religios

Directorul colegiului, Simona Valeria Popescu, a încercat să explice publicației Gazeta de Maramureș argumentele pentru care consiliul a luat această decizie: „La nivelul unității de învățământ, s-a emis această mustrare scrisă, respectând prevederile legislative, prin întrunirea consiliului clasei, în prezența părintelui, elevului, a cadrelor didactice – exact cum prevede legea – cu amendamentul – așa cum scrie în sancțiune – că se poate reveni asupra ei, dacă va demonstra o conduită ireproșabilă până la sfârșitul anului școlar. S-au analizat și s-au pus lucrurile într-un context mai larg, în care el este la a doua faptă care a fost supusă consiliului clasei în acest an școlar și, mai mult decât atât, cunoaște și i s-au prelucrat toate regulamentele la început de an școlar, există semnătură în acest sens. Și primul articol încălcat pe care l-am invocat este cel din legea învățământului preuniversitar: «școala nu este un spațiu de manifestare a unor convingeri de nicio natură religioasă, politică și așa mai departe. Este interzis prozelitismul politic și religios».”
Culmea progresismului, directoarea școlii susține că materialele unioniste pot afecta integritatea psihică a colectivului de elevi. “În momentul în care te duci cu niște crezuri, convingeri spre niște grupuri de elevi, ce faci? Influențezi, duci într-o anumită direcție. Una e să ai opinii personale, alta e să ai acțiuni care influențează un colectiv,” mai spune doamna Popescu. Directorul colegiului a mai menționat că, înainte de acest incident, profesorul de istorie a purtat numeroase discuții cu elevul și că, în prezent, Vlad beneficiază de consiliere psihologică, scrie publicația Gazeta Maramureșului.

Adevărata supărare a directoarei progresiste: țoalele țărănești purtate de tânăr la Monumentul celor paisprezece legionari, uciși în toamna anului 1938, în Pădurea Tâncăbești, de lângă București.

 

Trimiteți-i tânărului încurajări pe pagina de facebook!

Comisarii europeni impun cenzura TikTok / „În spatele fricii de adevăr, se ascunde Diavolul neomarxist” – susține Partidul România Puternică

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Partidul România Puternică: Puterea naturii și voința națiunilor au făcut praf Agenda de mediu a UE
Legea privind Refacerea Naturii, adoptată de Parlamentul European, a fost respinsă la reuniunea miniștrilor Mediului ...