Proiect de țară: Pilonii României puternice

Marius Ghilezan OPINIE POLITIC

Românii sunt printre cei mai fericiți europeni. Pentru „o țară ca afară”, însă, le lipsește un proiect național, bazat pe determinare, responsabilitate, colaborare și angajament din partea tuturor.

Considerând că o Românie puternică ar avea nevoie de o economie performantă, de infrastructură, de coeziune socială, vitalitate culturală, de-o armată bine înzestrată și – nu în ultimul rând – de o clasă politică dezrobită de interesele străinilor, revenim astăzi asupra pledoariei expuse în ediția precedentă, prezentând care ar fi, în viziunea noastră, pilonii unui astfel de proiect de țară.

Resursele naturale

România are resurse naturale bogate și variate, cum ar fi petrolul, gazele naturale, cărbunele, minereurile de fier și alte minerale, care îi pot oferi o bază solidă pentru dezvoltare economică. Practic, niciun element din partea de sus – a metalelor rare – din Tabloul lui Mendeleev, nu ne lipsește.

Potențialul agricol

Humusul pământului românesc e comparabil cu cel al Franței și al Ucrainei. Terenurile fertile și clima temperat continentală – în cazul unui plan național de irigare și a unei stipendii corecte de la Bruxelles – ar permite fermierilor români să prospere. Agricultura poate deveni un sector important pentru economie și pentru securitatea alimentară.

Poziționarea strategică

Situată în centrul Europei de Est, România are o poziționare geografică strategică. Țara noastră poate deveni un hub de comerț și de interconectare la rețelele de transport dintre Europa de Vest și de Est. Noul Drum al Mătăsii – Belt and Road Initiative – trebuie să treacă prin România.

Populație educată și talentată

România are o forță de muncă educată și talentată. Universitățile românești sunt apreciate pentru domenii precum ingineria, IT, medicina și artele.

Inovare și tehnologie

Industria IT din România este în creștere, cu numeroase companii de software și tehnologie. Există un potențial mare pentru inovație și creștere în acest domeniu.

Turismul

România are un potențial turistic integrator, cu peisaje naturale unice în lume, munți, deltă, mare și câmpii, orașe istorice cu tradiții culturale bogate. Turismul poate fi o sursă importantă de venituri și de dezvoltare economică.

Apartenența la NATO și Uniunea Europeană

România este membră a NATO și a Uniunii Europene, ceea ce îi oferă un pilon puternic de stabilitate. Diplomația română poate reface legăturile sale istorice cu puterile din Orientul apropiat și cel îndepărtat. Recompunerea rețelei extinse de alianțe conferă oportunități de cooperare în domenii precum securitatea, comerțul și investițiile, în stare să fundamenteze un model de dezvoltare durabilă.

Prin gestionarea eficientă a resurselor și prin investiții în dezvoltare, putem  recupera timpul pierdut. România poate deveni o putere influentă în regiune și în Europa, în general.

Ținta este ca, din a șaptea țară ca întindere geografică, să devenim, până în 2030, a șaptea putere economică. Pentru ca toate să rodească, avem nevoie de redobândirea încrederii într-un proiect național de tipul: România puternică.

CONTINUARE PE BARIKADA.RO

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Plafonarea prețurilor: PSD a preluat cererile românilor și le-a transformat în lege
PSD vrea menținerea celor două măsuri de plafonare a prețurilor: la adaosul comercial și la ...