România câștigă procesul Roșia Montană

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources – decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces.

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. Curtea de Arbitraj obligă la despăgubirea României cu costurile procedurilor de arbitraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, plus dobândă. De asemenea România va fi despăgubită pentru costurile de judecată cu suma de 1.154.774,34 Euro și 928,641.70 dolari plus dobândă.

România a fost apărată de un consorțiu de 44 de avocați de la Casa de avocatură Pelinari & Pelinari, Dechamps International Law, Leaua & Asociații şi Verulam Buildings din Londra.

Investitorii pe bursă au câștigat

Acțiunile Gabriel Resourses, care au crescut de trei ori, de la 0,27 dolari canadieni, la 0,89, zilele trecute, au fost suspendate de la tranzacționare și blocate la 0,87 CAD. Doar după lansarea în spațiul public de către ministrul de finanțe Marcel Boloș a informației BOMBĂ că investitorii canadieni de la Gabriel Resourses cer 6,7 miliarde de dolari, un singur jucător pe bursă a cumpărat 700.000 de acțiuni.

Organizația Canadiană de Reglementare a Investițiilor (CIRO) a decis să suspende temporar de la tranzacționare acțiunile Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto.

Prin decizia de la ICSID, precedată de listarea sitului Roșia Montană, inclusiv a perimetrelor de exploatare, România îngroapă aproape 300 de tone de aur în pământ și peste 1200 de tone de argint.

Ca o notă de contrast, când a început procesul acum unsprezece ani, prețul unciei era de 900 de dolari americani. Astăzi, se apropie de 2200 – o creștere de 2,5 ori.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Prețul aurului a doborât recordul mondial
Prețul unciei de aur a atins ieri un record mondial: 2185,5 dolari, după ce cu ...