De ce sunt importante alegerile din Taiwan?

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE Principal

În alegerile prezidențiale și parlamentare, care se desfășoară mâine în Taiwan, se luptă doi candidați: Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (PDP), aflat la guvernare și charismaticul Hou You-yi, fost polițist și primar al New-Taipei, susținut de partidul conservator Kuomintang (KMT).

Liderul chinez Xi Jinping a trimis nave de război și avioane militare în jurul insulei. SUA au susținut că vor sări în apărarea Taiwanului, dacă va  fi atacată. Sora președintelui Filipine, Imee Marcos, senatoare și președinte al comisiei de politică externă din Parlament, a susținut că are informații că americanii au adus 38 de milioane de galoane (circa 140 de milioane de litri) de combustibil în insulă. Ea a interpelat departamentul de resort. A reclamat o tăcere suspectă. Într-o declarație publică, a susținut că acestea au fost livrate unei baze americane, în perspectiva unui război între SUA și China.

Dacă Lai, candidatul partidului aflat la putere, consideră că trebuie strânse legăturile cu SUA, deși nu are aceeași trecere la Washington ca fosta președintă a Taiwanului Tsai, Huo crede că o apropiere de China e bine venită.

Cele două mandate succesive ale președintei Tsai s-au încheiat.

Liderul pro-occidental are șanse mai mari, fiindcă cei din opoziție își canibalizează electoratul

În Taiwan, se organizează alegeri libere doar din anul 1994. În toate scrutinele, doar candidații la președinție ai partidul progresist au biruit.

Partidul conservator Kuomintang a fost, conform analiștilor, prea elitist. Acum, prin popularul Hou, încearcă să atragă și clasa de mijloc.

Ambele partide se opun anexării Chinei, dar Hou se autoproclamă candidatul care se va putea angaja în dialogul cu Beijingul de care Lai este „incapabil.”

Ko, 64 de ani, este al treilea candidat, cu șanse mai puține. E susținut de Partidul Popular, care ar putea obține suficiente locuri pentru a juca un rol influent în următoarea legislatură, care va fi aleasă sâmbătă, susține corespondentul the New York Times. Conform aprecierilor acestuia, partidul de guvernământ își va pierde majoritatea. Cunoscătorii politicii confucianiste a Chinei nu cred că armata chineză va invada Taiwan-ul.

În cazul unei victorii, puțin probabile a lui Hou, americanii ar putea organiza un maidan, mult mai probabil decât intervenția militară a Chinei, în cazul câștigării alegerilor de către Lai.

În insulă trăiesc 23 de milioane de cetățeni. Majoritatea se revendică a fi taiwanezi. 20 de milioane ar avea drept de vot. Sondajele de opinie înaintea alegerilor au fost interzise.

Tensiunea în regiune este maximă, mai ales că liderul de la Beijing revendică insula.

Alegerile din Taiwan sunt importante pentru omenire pentru că vor da tonul geopoliticii globale, în 2024.

Camionagii și fermierii. blocați pe centura capitalei / George Simion către jandarmi: „Să vă fie ruşine. E dreptul lor de a protesta”

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Nicolae Ciucă: în 2024, nu vor fi introduse taxe și impozite noi
După prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL din acest an, Nicolae Ciucă a ...