Controversatul Henry Kissinger a dus mari secrete pe Lumea Cealaltă
Adept al realpolitik-ului, Henry Kissinger, o figură controversată a diplomaţiei americane, care a fost secretar de stat în mandatele lui Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit miercuri la vârsta de 100 de ani, a anunţat compania sa de consultanță.
A jucat un rol proeminent în politica externă a Statelor Unite între 1969 și 1977. El a promovat o politică de destindere a relațiilor dintre SUA și URSS. A deschis relațiile cu Republica Populară Chineză, angajându-se în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de diplomație navetă, in estul Mijlociu.
Iniţiator al apropierii de Moscova şi Beijing în anii ’70, el şi-a văzut imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, cum ar fi sprijinul său pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia din Timorul de Est în 1975 şi, bineînţeles, războiul din Vietnam.
A fost laureat al Premiului Nobel pentru pace. Dar asta nu i-a asigurat imunitatea. Au existat state, în care n-a pus piciorul, de teamă să nu fie arestat.
A evidențiat rolul României lui Ceaușescu în stabilirea relațiilor de colaborare dintre SUA și China
Kissinger a împlinit 100 de ani în luna mai. În iulie, a vizitat Beijingul pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Evreu german născut în Bavaria în 1923, Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui învăţător, a intrat în contraspionajul militar şi în armata americană înainte de a studia la Harvard, unde a şi predat.
În cartea sa “Despre China,” susține rolul de mediator al Republicii Socialiste România între China și SUA.
Pe cât de apreciat era în AMERICA, pe atât de detestat în „democrațiile” pe care le-a impus cu forța.