Der STANDARD: „Vizita lui Nehammer în Bulgaria: De ce nu mai întâi Bucureștiul?”
Cancelarul austriac Karl Nehammer a făcut o vizită în Bulgaria, ocolind România. Presa de limbă germană se întreabă de ce nu mai întâi Bucureștiul?
Spre deosebire de Bulgaria, niciun expert nu a pus sub semnul întrebării disponibilitatea “României pentru Schengen. Pentru bulgari, vizita cancelarului austriac Karl Nehammer este o oportunitate de a ridica din nou problema „securizării frontierelor externe.” Se pare că guvernul de la Viena dorește să prezinte situația de la granița bulgaro-turcă ca și când acolo ar fi nevoie urgent de „ajutor pentru dezvoltare.” De fapt, la această graniță există de mult un gard, iar dotarea tehnică este la un standard ridicat.
Problema se află în altă parte: sub fostul prim-ministru Bojko Borissov, cel mai important punct de trecere a frontierei către Turcia a fost „parțial privatizat,” iar mafia a subminat structurile statului, mai ales când a fost vorba de controlul alimentelor. Separația puterilor nu funcționează în Bulgaria pentru că nu există o justiție independentă și pentru că partidele corupte urmăresc interese economice. Din acest motiv, guvernul olandez a respins aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, dar s-a exprimat în mod explicit în favoarea aderării României. Președintele bulgar Rumen Radev a aranjat iata cu pricepere vizita lui Nehammer – acesta a fost inainte la Viena, în ziua de Anul Nou.
Nu trebuie uitat că există de fapt probleme în gestionarea migrației bulgare: dacă îi întrebi pe refugiați, ei îți spun, de exemplu, că oficialii bulgari sunt deosebit de brutali. Autoritățile bulgare acordă, de asemenea, mult prea puțină atenție integrării celor care au dreptul la azil iar mulți solicitanți de azil se mută spre Europa Centrala, asta fiind exact în interesul statului bulgar, scrie Adelheid Wölfl, în Der Standard.
Sacrificiul pionului Romania
„Semnalul care iese din vizita cancelarului austriac este ciudat dintr-un singur motiv: de ce Nehammer nu călătorește mai întâi la București și nu încearcă să repare relațiile cu adevărat grav deteriorate cu România, care este, de asemenea, mult mai importantă din punct de vedere economic pentru Austria decât Bulgaria? Până la urmă, România a fost cea care, în mod complet nedrept, a căzut victima vetoului austriac privind Schengen. Spre deosebire de Bulgaria, niciun expert nu a pus sub semnul întrebării pregătirea României pentru Schengen și doar trei la sută dintre imigranți vin prin România. Vizita lui Nehammer este, așadar, văzută la București ca fiind aproape o altă insultă, pentru că Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei. Unii români speculează că Nehammer preferă Bulgaria pentru că ambele guverne – cel de la Viena și cel de la Sofia – sunt considerate „prietenoase cu Kremlinul,” spre deosebire de România, clar pro-occidentală. Aceasta poate suna ca o teorie a conspirației, dar are de-a face cu faptul că nu există o explicație mai bună pentru comportamentul neobisnuit al Austriei.
România se simte de două ori trădată. Intrarea ei in Schengen a fost legată de Bulgaria pentru că nu s-a dorit să se construiască o frontieră externă pe Dunăre. Dar acum au ramas pe drum. Românii își pun speranțele în Berlin, care îi susține din motive economice,” se spune în încheierea comentariului.