Nicolae Ciucă reia deviza vechiului PNL: “prin noi înșine”
Prezent la Horezu, în judeţul Vâlcea, cu prilejul comemorării a 89 de ani de la moartea lui I. G. Duca, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că este important să reuşim să păstrăm solidaritatea şi unitatea, şi prin noi înşine, aşa cum e deviza PNL, să facem ce trebuie pentru cetăţenii români din ţară şi din străinătate.
”Ştim cu toţii că a fost asasinat în gara din Sinaia, în urmă cu 89 de ani şi avem cu toţii datoria ca pentru tot ceea ce a reprezentat personalitatea lui I.G. Duca, să îi păstrăm vie memoria şi totodată să îi păstrăm vii faptele pe care le-a făcut pentru România, la vremea respectivă”, a spus președintele PNL.
Nicolae Ciucă a arătat că este important să amintim că astfel de evenimente nu trebuie să mai aibă loc în ţara noastră. ”Tot ceea ce ţine de astfel de momente, prin care forţele absolut nedemocratice au dus la îndeplinirea unui act criminal împotriva premierului ţării, în vremuri deosebit de grele, nu trebuie să se mai întâmple în ţara noastră”, a adăugat el, potrivit news.ro.
Ce îl leagă pe I.G. Duca de vâlceni?
În tinereţe, viitorul președinte al Consililui de Miniștri, asasinat în 28 decembrie 1933, în gara din Sinaia, de către legionari, a lucrat la Tribunalul din Râmnicu Vâlcea, iar apoi şi-a construit o casă de vacanţă la Măldăreşti, unde poposea adeseori și familia regală. Întors de la studiile pariziene, la începutul secolului XX, a devenit judecător în plasa Horezu. A grupat țăranii din zonă în obști. I-a învățat cum să-și recapete cula.
I.G. Duca a fost șef al executivului, doar câteva zile. Într-o perioadă de mari tensiuni interne în PNL, a preluat mandatul de premier, în ciuda liberalililor vechi care doreau să nu intre la guvernare, după anii grei ai crizei mondiale și să nu recunoască restaurația carlistă.
Situaţia grea electorală în care se afla partidul său, l-a determinat pe Duca să facă numeroase concesii şi să accepte colaborarea cu şeful statului, contestat de greii partidului. Crescut la școala brătienilor, a avut un parcurs politic fulminat. Spiritul său conservator l-a îndemnat să lupte împotriva mişcărilor extremiste şi anarhice, iar înalta ținută morală l-a îndemnat să critice vehement derapajul politic al regelui spre autoritarism. Acest fapt i-a adus, în cele din urmă, sfârşitul tragic, fiind ucis de un comando legionar pe peronul gării din Sinaia.
În 28 decembrie a fost ucis în Gara de la Sinaia, de către legionari. Moartea sa a survenit după 67 de ani de pace socială, de la asasinarea pe Dealul Mitropoliei a lui Barbu Catargiu, prim ministru.
A fost reînhumat, la mai mulți ani de la moartea sa, în Biserica Urşani – Horezu din Vâlcea.
În fiecare an, în ziua de 29 decembrie, liberalii vâlceni îi aduc un omagiu la Biserica ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Urşani – Horezu. Ei vin să-i aducă recunoştinţa lor şi să înalţe o rugă la Cer pentru liniştea sufletului marelui dispărut.
Prețul gazului european scade la nivelul de dinaintea invaziei Rusiei