Constituția SUA nu e cea mai veche din lume. Unde a apărut prima oară un astfel de document?

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Anul acesta s-au împlinit 235 de ani de la adoptarea Constituției Statelor Unite ale Americii. O constituție model pentru toate statele din perioada modernă, bazată pe echilibrul celor trei puteri, executivă, legislativă și judiciară.

Istoricul militar Alexandru Cristian scrie pe juridice.ro că nu Constituția SUA este cea mai veche formă de organizare statală de peste ocean, ci Constituția statului Massachusetts, în vigoare din anul 1780.

Considerat de istoricii constituționalismului american ca reprezentând prima constituție a Statelor Unite este textul denumit Articolele Confederației din anul 1777.

Ce este o Constituție? Constituția este un text care conține stipulații scrise, formale dar și care descrie mecanismele de politici din interiorul unui stat, mai spune Cristian.

“O Constituție este actul fundamental al unui stat, este documentul de referință pentru politica internă și externă a acestuia. De la Magna Charta din anul 1215 a regilor Angliei la Constituția Statelor Unite ale Americii aceste texte legislative supreme au reglementat evoluția acelor state și popoare.

Corsica, locul de naștere a lui Napoleon, a avut prima Constituție

Una dintre cele mai vechi Constituții din lume este cea a republicii instaurate în Corsica în anul 1755, redactată de Pasquale Paoli, o Constituție cu o scurtă durată de viață, până în anul 1769, anul anexării  tinerei republici de către Regatul Franței. La acea vreme, un preot din Ardeal avea să fie primul român ajuns în SUA. Samuel Damian a fost oaspetele savantului Benjamin Franklin, căruia preotul exotic din Europa de Est i-a lăsat o impresie profundă, cum a mărturisit de altfel în mai multe scrisori adresate ulterior unui prieten de-al său. Au conversat doar în limba latină, pe care Damian o cunoştea în calitatea sa de preot ”al bisericii greceşti”, notează Adevărul.ro

Războiul de Independență a Coloniilor nord-americane a avut loc între 19 aprilie 1775 – 3 septembrie 1783, Statele Unite ale Americii proclamându-și independența în data de 4 iulie 1776.

Statul federal american s-a făurit prin sacrificii și lipsuri. În acele vremuri în care Imperiul Britanic era la apogeul puterii sale, poporul american, aflat în formare, a avut curajul să-și urmeze propriul destin și a luptat pentru independența sa.

George Washington (1732-1799) a rămas în istoria omenirii ca un mare eliberator, exact ca Simón Bolívar (1783-1830) în America Latină. În acele vremuri se năștea ceea ce s-a denumit Lumea Nouă.

Independența Statelor Unite ale Americii a fost recunoscută de Marea Britanie, Spania și Franța în data de 3 septembrie 1783 și a fost ratificată de Congresul SUA la 14 ianuarie 1784.

Părinții Fondatori ai Statelor Unite (în imaginea alăturată, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson și George Washington) și-au imaginat că un tânăr stat nu poate rezista fără un act solid, o bază juridică, morală și filosofică solidă. Părinții Constituției Americane sunt și Părinții Fondatori ai SUA, conchide istoricul.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Rareș Bogdan crede că Zelenski nu se va răzbuna pe minoritarii români din Ucraina
Rareș Bogdan este unul dintre puținii politicieni români care s-au indignat în urma nedreptății făcute ...