O publicație austriacă ne recomandă să nu consumăm roșii iarna, pentru că serele au emisii mari de carbon
Publicația vieneză Kurier susține că nu trebuie să ne îngrijorăm că în supermarketuri nu vor mai fi roșii locale și că mai bine le importă, reducându-se emisiile de carbon.
„Cu o iarnă blândă în sudul Europei, pierderile de producție din nord pot fi compensate de cele din sudul Europei, susțin experții în producțiile de sezon, consultați de jurnalista Simone Hoepke de la Kurier.
E greu să cultivi legume și apoi să nu câștigi nimic din vânzare? Este întrebarea formulată, ca urmare a creșterii prețului la gaz. Mulți cultivatori de legume din nordul Europei vor să reducă producția în acest an. În loc să-și încălzească serele, pur și simplu revând gazul necesar pentru profit. Cu alte cuvinte, multe sere vor fi închise, în această iarnă. „În mod normal, producția de iarnă în serele din Olanda acoperă o suprafață totală de 1.000 de hectare”, spune Manfred Hohensinner, șeful producătorului de legume din Stiria Frutura. „Anul viitor se vor produce doar pe 100 de hectare.”
Legumele nu vor lipsi de pe rafturile supermarketurilor, pentru că vor fi aduse din țările de sud, a spus chiar și expertul agricol Wifo Franz Sinabell într-un interviu pentru Ö1.
„Niciun motiv de panică”
Zelier, producătorul de tomate din Austria Inferioară, a anunțat recent că va opri producția din cauza prețurilor ridicate la gaze. Clienții săi din Grupul Rewe (Billa, Billa Plus, Adeg) vor trebui să se orienteze spre alte piețe, cum ar fi Italia și Spania. „Într-o iarnă blândă în sud, nu se întâmplă absolut nimic. Sudul va compensa pierderile din nord,” mai spune el.
Chiar și în primăvară roșiile, ardeii și castraveții se vor găsi, pentru că unele sere austriece se încălzesc cu apa termală.
„Pur și simplu roșiile nu sunt produse de sezon”, spune Hannes Royer de la asociația „Pământul crează viață”. “Criza ne învață să mâncăm ceea ce este de sezon. De exemplu, varză și varză iarna,” ne îndeamnă salvatorul.
Royer se referă la bilanţul de CO2 al producţiei de tomate din Austria în timpul iernii, care este semnificativ mai mare decât dacă s-ar importa din câmpurile spaniole, inclusiv transportul. „Transportul unui kilogram de roșii din Insulele Canare, pe calea aerului, emite 7,2 kg de CO2, mai puțin decât roșiile austriece, produse în sere din sticlă încălzită cu gaz, de 9,3 kg”.