Raport IDEA: Moldova este un exemplu strălucit de democrație în Europa

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Democrația din Ungaria și Polonia continuă să regreseze, dar Moldova este acum „un punct luminos” în Europa, potrivit unui nou raport publicat miercuri dimineață, citat de Politico.com.

Moldova,țară vecină cu Ucraina, se confruntă cu perspectivele unei crize economice și politice grave, deoarece Rusia a redus drastic livrările de gaze,pedepsind-o pentru atitudinea sa pro-europeană – dar, cu toate acestea, indicele democratic este în creștere.

Deși are mari probleme cu corupția, Moldova se situează acum printre primele 25 de țări la nivel global, care respectă drepturile sociale, egalitatea de șanse sau libertatea mass-media, potrivit raportului.

În general, democrațiile din întreaga lume regresează. Regimurile autoritare devin din ce în ce mai represive, pe măsură ce o nouă criză economică globală începe, se arată în raportul Global State of Democracy publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA).

Ungaria și Polonia, puse la zid

Raportul analizează stagnarea democrației pe scară largă și constată “o eroziune acută și deliberată a democrației” în Ungaria și Polonia, potrivit IDEA.

În același timp, regimurile autocratice devin din ce în ce mai totalitare, când vine vorba despre alegeri libere sau despre eficacitatea parlamentului.

Raportul mai susține că țările care se îndreaptă spre autoritarism sunt duble față de cele către democrație.„La sfârșitul anului 2021, aproape o treime, din cele 173 de țări evaluate de către International IDEA, se confruntă cu scăderi al cel puțin unui atribut al democrației.”

Cine este IDEA?

International IDEA este o organizaţie internaţională interguvernamentală, cu sediul la Stockholm, care urmăreşte consolidarea procesului democratic în plan global. Organizaţia funcţioneaza pe baza sprijinului politic şi a contribuţiilor financiare ale statelor membre. Proiectele desfăşurate de International IDEA au ca obiective reforma instituţională pentru consolidarea democraţiei, creşterea calităţii procesului electoral şi a funcţionării partidelor politice, combaterea excluderii de la procesul democratic, creşterea capacităţii de gestionare a conflictelor în cadrul unui sistem democratic. Aria de cuprindere a activităţtilor International IDEA este globală, organizaţia fiind prezentă în Africa, America, lumea arabă şi regiunea Asia-Pacific, informează site-ul Ministerul de externe al României. În 2011, s-a semnat un acord între MAE și IDEA.

Nouă apariție editorială: România Mare – Un ideal împlinit

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
OMV ar putea vinde participațiunea din Neptun – Deep unui colos financiar american, dar păstrează PETROM
Cel mai mare fond de investiții din lume, Carlyle Group Inc., a depus o ofertă ...