Pâinea e tot mai scumpă în Europa, susține o analiză the New York Times
Există semne că inflația în Europa se înrăutățește. Datele publicate miercuri au arătat că prețurile generale de consum au crescut într-un ritm rapid în septembrie față de anul precedent, urcând cu aproape 11% în Uniunea Europeană și cu 10,1 % în Marea Britanie. Costul alimentelor de bază a crescut cu aproape 16 % în Uniunea Europeană și cu peste 14 % în Marea Britanie, în timp ce prețurile la energie au crescut cu aproximativ 40 % în ambele zone, informează the New York Times.
Pe măsură ce inflația continuă ascensiunea, prețul ridicat al pâinii crează multă îngrijorare. Prețurile pentru alimentele de bază au crescut cu 19% față de anul trecut, cea mai rapidă creștere înregistrată în Europa, potrivit Eurostat.
citește și: Vot istoric obținut de PNL în Parlamentul European
Miercuri, gigantul alimentar global Nestlé a anunțat că a crescut prețurile cu 9,5 % în trimestrul al treilea, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În trimestrul precedent, creșterea era de doar 7,7 %.
În Ungaria, prețul pâinii a crescut cu 77 %, față de anul precedent
Prețul pâinii este cel mai rapid resimțit în buzunarele oamenilor. Acesta a crescut mai ales în țările limitrofe Ucrainei. În Ungaria, costul unei pâini a crescut în septembrie cu 77% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Eurostat. În Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia, prețurile pâinii au crescut cu peste 30 la sută.
Costurile pe energie au creat o undă de șoc în Germania, mai anunță ziarul american. Prețul pâinii a crescut cu 18% într-un singur an.
Fine Bagels, o brutărie din Berlin, a crescut recent prețurile pentru covrigii de tip new-yorkez la 1,20 EUR de la 1,10 EUR, cu toate că proprietarii nu voiau să mărească prețul.
Pâinile de secară ale Velzelio Duona, o brutărie tradițională din nordul Lituaniei, făcute după rețetele bunicii, sunt extrem de apreciate. Patronul acesteia a fost nevoită să crească prețurile cu 33 % anul acesta, pentru a compensa creșterea costului făinii, uleiului de floarea soarelui și zahărului. Prețul fructelor uscate și al semințelor folosite la unele pâini s-a dublat.
Pentru a reduce facturile la energie, patronul și-a acoperit acoperișul cu panouri solare. Dar, pe măsură ce iarna se apropie și cerul se întunecă mai devreme, el trebuie să cumpere electricitate la prețuri cu 500 % la sută mai mari decât acum un an. Împreună cu cei șase angajați ai săi pornesc cuptoarele patru zile pe săptămână, în loc de cinci, pentru a economisi bani, mai susține publicația americană.
Cât costă un parc fotovoltaic? Cum să te încălzești cu energie solară?