De-a lungul istoriei, românii au plătit biruri în valoare de 1.300 de tone de aur

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC Principal

Țările Române, cărora li s-au adăugat Transilvania, au plătit biruri sau au fost jefuite de peste o mie de tone de aur, de cinci ori mai mult cât au luat romanii în urma războiului daco-roman.

Într-un calcul făcut recent de profesorul Eugen Stănescu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Imperiul habsburgic al încasat, între anii 1678-1918, sub diferite forme din Transilvania, Oltenia, Banat şi Bucovina suma 875,5 tone de aur.

“Cu alte cuvinte, Imperiul Habsburgic, stăpânind 231 ani Transilvania si 100 ani Bucovina, a jecmănit de două ori mai mult decât turcii (484 ani),” mai susține sursa. Imperiul otoman a luat din țările române biruri în valoare de 318,5 tone.

Exploatarea ţaristă din perioada 1789-1854, a perceput taxe din Moldova şi Muntenia, în valoare de 65 de tone de aur, la acestea adăugându-se jafurile, incendierile de oraşe şi alte multe pagube, care nu pot fi calculate.

Romanii au fost blânzi copii

În timpul ocupației germane, din timpul primului război mondial, tezaurul,a fost trimis în Rusia: 93,4 tone, de unde nu s-a mai întors.

Birurile actuale, pe taxa de solidaritate, aplicabilă membrilor UE și cu armamentul care-l cumpărăm la suprapreț, firmanul s-ar ridica la 54 de tone pe an.

Arheologul Vasile Pîrvan aprecia că romanii au cărat din Dacia 135 de tone de aur şi 330 de tone de argint, îndestulând visteriile Imperiului. Câțiva ani, contribuabilii romani n-au mai plătit taxe. Mai mult, în anul 206, fiecare cetățean a Imperiului Roman a primit în dar 620 de dinari.

Calculând la prețul zilei al aurului 55 de dolari gramul, românii au plătit 7.150 de miliarde de dolarim tribut puterilor „protectoare.”

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
INEDIT / Primul capitol din romanul cavaleresc „Schässburg” – Sighișoara – scris de Christian Banat
Publicăm în serial fragmente din romanul cavaleresc „Schässburg” – Sighișoara – scris de Christian Banat, ...