Poetul Dinu Flămând consideră că noua conducere a ICR aruncă literatura română în groapa totalitară

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

După ce Liviu Jicman a reușit să micșoreze salariile angajaților din ICR, din înalta sa poziție de președinte al instituției, a suspendat și program Translation and Publishing Support, prin care multe opere ale scriitorilor români au fost traduse în străinătate. Poetul şi traducătorul Dinu Flămând protestează, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, faţă de „reducerea drastică a finanţării de carte” la Institutul Cultural Român.

El spune că anul viitor România nu va mai fi prezentă cu autori români traduşi la târgurile de carte din cauza contractelor editoriale respinse de o „comisie improvizată”. Echipa de la ICR a venit „să strivească numitul program Translation and Publishing Support”, subliniază autorul în scrisoare, citată de News.ro

citește și: Cum să obții bani ușor din “Tranziția verde”? / Primăria Oradea a găsit soluția: 15 % hidrogen și restul gaz

„Anul viitor nu vom mai fi prezenţi pe la târgurile de carte nici ca marţieni, nici ca bieţi scriitori veniţi dintr-o ţară necunoscută. Fiindcă noua echipă de la ICR a redus drastic finanţările de carte, deja insuficiente, fără nicio explicaţie. Dacă anul trecut au fost finanţate peste 100 de titluri, anul acesta numai 24 (din 108 dosare acceptate). Unii dintre editorii străini care deja ne editaseră voiau să continue să ne publice şi cărţile mai recente. Eu însumi aveam trei noi contracte editoriale cu edituri din Italia, Portugalia şi din Mexic, care deja mă editaseră, şi fuseseră finanţate atunci de ICR.

Toate trei au fost respinse acum de o nouă comisie improvizată. Aceleaşi edituri preţuite cu doi ani în urmă au fost acum declasate iar alături de numele meu ca autor a fost pusă cifra 0 (zero). Era ca o ruşinoasă notă la purtare, într-o clasă de „repetenţi” printre care se mai numărau, e drept, Liviu Rebreanu, Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Octavian Paler ş.a. Poate că n-ar trebui să-mi fie chiar ruşine!”, scrie Dinu Flămând în scrisoarea adresată consilierului prezidenţial Sergiu Nistor, ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, preşedintelui Comisiei de cultură a Senatului, Viorel Badea, şi preşedintelui Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Colăţean.

El consideră că noua conducere a ICR împinge România în groapa totalitară.

 

Cât costă un parc fotovoltaic? Cum să te încălzești cu energie solară?

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Primarul liberal din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, reținut de DNA
Primarul liberal din Otopeni, Silviu Gheorghe, a fost reținut de DNA, timp de 24 de ...