Alarmă pe Wall Street/ Primul indicator de intrare în recesiune a SUA
Analiștii financiari de pe Wall Street susțin că au apărut primii indicatori ai recesiunii. The yield curve este studiat de zeci de ani.
De obicei, investitorii în obligațiuni se așteaptă să aibă dobânzi mai mari la titlurile pe pe o perioadă lungă de timp, față de cele de scurtă durată.
Ieri, curba randamentelor a fost schimbată. S-au oferit dobânzi mai mari la bonurile de tezaur pe termen scurt decât celelalte.
Din când în când, ratele pe termen scurt cresc peste cele pe termen lung. Această relație negativă contorsionează curba în ceea ce se numește o inversare și semnalează că situația normală de pe cea mai mare piață de obligațiuni de stat din lume a fost schimbată, scrie The New York Times.
O inversare a precedat fiecare recesiune din SUA din ultima jumătate de secol, așa că indicele este un prevestitor al scăderii creșterii economice, notează presa economică americană.
Curba randamentelor are o putere predictivă pe care alte piețe nu o au, zic analiștii financiari.
Dobânzi mai mari la obligații pe termen scurt, decât pe cele pe termen lung
Miercuri, randamentul titlurilor de trezorerie ale SUA, la doi ani, a fost de 3,23 la sută, peste randamentul de 3,03 la sută al titlurilor de trezorerie la 10 ani. Acum un an, prin comparație, randamentele pe doi ani erau cu peste un punct procentual mai mici decât randamentele pe 10 ani.
Fed-ul, comparativ cu Banca Centrală Europeană, a încercat să frâneze creșterea inflației, prin mărirea dobânzii de referință.
Săptămâna viitoare, se așteaptă ca Fed să majoreze din nou dobânzile, dobânda sa de politică va crește cu aproximativ 2,5 puncte procentuale de la aproape zero în martie. Acest lucru a dus la inversarea curbei randamentelor financiare.
Investitorii se tem că Banca centrală va continua să mărească dobânda de referință.
Stagflație. Bani mai puțini în buzunarele americanilor
Market Watch vorbește deja despre stagflație (creștere economică lentă, cu inflație ridicată), situație în care prețurile au crescut din cauza costurilor mari ale materiilor prime, provocând inflație, lăsând buzunarele oamenilor mai goale. În această situație dezvoltarea economică scade, iar șomajul crește. Stagflația are loc atunci când creșterea economică este lentă, în timp ce inflația este ridicată. Termenul nu are o definiție formală sau un prag specific, dar elementele includ șomaj ridicat și o economie slăbită pe măsură ce prețurile cresc.
Un factor care poate ajuta la provocarea stagflației este o creștere a costului materiilor prime, provocând inflație și lăsând oamenii cu mai puțini bani de cheltuit.
Un vechi membru al Board-ului FED, Jammes Bullard, consultat de The Wall Street Journal, susține că situația se datorează creșterii mari a inflației și nu e ceva de speriat.
Premierul ceh: gazul rusesc nu trebuie inclus în pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei