New York Times: România – prima țară din lume cu “reactor nuclear modular”
Înțelegerea dintre administrațiile SUA și România, pentru construirea unei centrale nucleare mai mică și mai ieftină, în țara noastră, de către o firmă americană, ar putea declanșa o cursă pentru exportul de reactoare mici, scrie The New York Times.
Statele Unite au anunţat luni că vor furniza României un simulator, în vederea construirii unui nou tip de centrală nucleară în ţară.
Dacă se ajunge la un acord pentru a merge mai departe cu o centrală, România ar putea deveni prima țară din Europa, și poate din lume, care să aibă o astfel de centrală, cunoscută sub numele “de mic reactor modular”. Proiectate pentru a fi mai puțin costisitoare și mai ușor de construit, decât reactoarele nucleare tradiționale, reactoarele modulare au fost propuse de mai mulți producători.
Centrala de mici dimensiuni ar urma să fie construită de Nuscale Powee, o companie nouă din Portland, la Doicești, pe drumul de la Târgoviște la Pucioasa, în județul Dâmbovița.
citește și: Henry Kissinger recomandă Ucrainei să dea Rusiei teritoriile înapoi
Aranjamentul a fost anunțat la o conferință de presă susținută de un grup de oficiali americani și oameni de afaceri care au vizitat Bucureștiul, printre care David Turk, secretarul adjunct al energiei. Ei s-au întâlnit cu omologii români, printre care Virgil-Daniel Popescu, ministrul energiei al țării.
Statele Unite ale Americii, care în ultimii ani nu au jucat un rol major în construirea de noi centrale nucleare în străinătate, ar avea ocazia să preia supremația în noua competiție nucleară cu Europa și China.
Franța și Marea Britanie explorează, de asemenea, perspectivele de construcție de reactoare nucleare mici, dar programele lor par mai puțin avansate.
România, în pole-position
Abordarea NuScale cu privire la energia nucleară implică construirea de reactoare relativ mici în fabrici și apoi asamblarea unor grupuri din acestea la locul destinat pentru producerea energiei. Scopul este reducerea costurilor, precum și a timpului necesar construcției. Centralele nucleare moderne convenționale pot costa 10 miliarde de dolari sau mai mult.
Planul presupune construirea unei centrale electrice compuse din șase unitățile modulare. Centrala ar genera 462 de megawați de energie electrică, fiind de dimensiuni medii. O astfel de centrală ar putea costa în jur de 1,6 miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate de Ambasada SUA la București. Oficialii cred că va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul deceniului.
Publicația americană mai susține că România s-a angajat să închidă tot mai multe centrale pe cărbuni.
Prin construirea de asfel de reactoare nucleare, zonele miniere „vor întineri, ca să spunem așa”, a fost de părere Cosmin Ghiță, directorul executiv al Nuclearelectrica, companie care operează cele două reactoare nucleare existente în țară la Cernavodă, la aproximativ două ore est de București.
Simulatorul ar urma să fie amplasat la o universitate din București și folosit pentru a pregăti români și alții din regiune. Guvernul SUA ar plăti pentru asta.
În 2019, România a întrerupt discuțiile cu China privind furnizarea de reactoare convenționale suplimentare la Cernavodă și a apelat la Statele Unite ca principal partener nuclear al țării. Deși reactoarele de la Cernavodă sunt canadiene, oficialii români spun că poartă discuții cu antreprenorii americani din domeniu, mai anunță NYT.
În Doicești exista o termocentrală. În locul acesteia se va pune noua mini-centrală nucleară.
Momentan, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, încă nu a acordat licențe unor astfel de centrale nucleare, potrivit specialiștilor.
Cozmin Stana, primarul comunei Doiceşti susține că a aflat de proiect din mass-media și de pe rețelele de socializare. „Probabil, oamenii o să asocieze cumva, fiind reactoare nucleare cu bomba nucleară,” susține el, potrivit ObservatorulNews.ro
„Americanii..pentru nucleara asta se fac bombe. nu? altceva n-are ce să se facă,” zice hâtru un localnic.
Ucraina a capitulat la Mariupol. Rusia ia în posesie Marea Azov