Coșmarul progresiștilor: Franța, căzută în brațele unei „putiniste”

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL OPINIE Principal

Mâine au loc alegeri prezidențiale în Franța. După cinci ani de politică progresistă, Emmanuel Macron încă mai conduce în sondajele de opinie. Liderul de la Élysée are  26,5 %, fiind urmat de Marine Le Pen cu 22,8%. Se consemnează și o supriză: candidatul stângii naționaliste Jean-Luc Mélenchon ar aduna 16,3 %.

Datele sunt relativ asemănătoare cu rezultatele primului tur din 2017, când cei trei candidați au obținut 24%, 21,3 % și 19,6 %.

Macron a început campania la începutul lui martie la 33% și a scăzut continuu, ceilalți doi candidați au crescut mereu. Totuși, președintele în exercițiu a rămas pe primul loc în intențiile de vot în absolut toate sondajele. În cele anterioare, realizate în perioada 21-24 martie, diferența dintre cei doi candidați era de 10,5 % (Macron: 28 %, Le Pen: 17,5 %), ceea ce înseamnă că liderul partidului suveranist a recuperat peste 5 procente în două săptămâni.

Macron nu a reușit să fie liderul jupiterian

Președintele în funcție s-a bucurat și de președinția Uniunii Europene, Franța fiind țara care se bucură de acest privilegiu din ianuarie 2022.

În urmă cu cinci ani, în turul doi al alegerilor prezidențiale, Macron câștiga en-fanfare cu 66.06 % din voturi, iar Marine Le Pen obținea cu greu 33.94 %.

Campania electorală, vorba unui deputat, care s-a îmbrăcat cu vesta galbenă în Parlamentul de la Paris, “est une merde.”

citește și: Conservatorii americani denunță albirea Ucrainei corupte

Macron nu a reușit să fie negociatorul dintre Putin și Zelenski. N-a fost eroul așteptat de francezi, chiar dacă s-a proiectat drept un nou Charles de Gaulle.

Creșterea prețurilor la energie l-au făcut vinovat, în mentalul colectiv, pe liderul de la Élysée. Nici nu a avut rezultate memorabile, în cele șase dialoguri cu Putin, de ce să nu recunoaștem?

Presa occidentală e rezervată în a face pronosticuri

“Emmanuel Macron a descoperit la finalul campaniei electorale că toată energia pe care a cheltuit-o, pentru a se ocupa de războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, a fost în zadar. Alegătorii nu au luat efortul în considerare”, este de părere BBC.

Războiul din Ucraina rămâne al doilea subiect ca importanță pentru alegătorii francezi, după temerile alegătorilor de ajungere la fundul sacului,  din cauza creșterii costului vieții.

Egocentristul Eric Zemmour, candidat independent, este victima propriei măriri. Adună cu greu opt procente în primul tur al alegerilor prezidențiale. Candidatul  Republicanilor de centru dreapta (fostul RPR), Valerie Pecresse, ajunge cu greu la zece procente, conform sondajelor.

Graficele intențiilor de vot au oscilat. Dacă Le Pen a pierdut pe la mijlocul cursei, din cauza acuzațiilor că ar fi susținută de Moscova, a urcat  Eric Zemmour, candidatul independent, până spre aproape 20 %.

Zemmour a ridicat zmeul pentru Le Pen

Eric Zemmour a slujit, în ultimele două săptămâni ca paratrăsnet al lui Le Pen, preluând temele Moscovei, lăsând-o pe candidata „Reuniunii Naționale” să fie mai rezervată. Chiar a condamnat invazia rusă din Ucraina.

Bătălia din primul tur pare foarte strânsă. Întrebarea este de unde vor mai lua finaliștii, Marine Le Pen și Emmanuel Macron voturi în turul doi.

Sociologii susțin că jumătate din voturile  socialistului Jean-Luc Mélenchon s-ar duce la Le Pen și aproape 80% din cele ale lui Zemmour.

Voturile dreptei autentice vor decide.

Macron are dezavantajul că nu mai poate stârni emoția și mobilizarea spre urne a en-march-iștilor săi. Totuși, e greu de crezut că progresiștii vor ceda puterea în Franța.

Cât costă un parc fotovoltaic? Cum să te încălzești cu energie solară?

Loading...

One Comment

  1. Pingback:Marine le Pen poate să câștige prezidențialele din Franța - OnlineEverDay.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Învierea
Cum nu vezi? Se-ngeamă lumina, în sunet de harpe, norii, dantelați coral, picură nimbi de ...