România pierde 9 MILIARDE DE EURO la Bruxelles, nu câştigă. Metematică simplă
Optzeci de miliarde de euro nu încap în geanta de firmă a lui Klaus Iohannis.
Şi dacă nu era pandemia, României îi erau alocate 50 de miliarde de euro pentru exerciţiul financiar 2021-2027.
Comisia Europeană a stabilit că va creşte contribuţia statului român la 17 miliarde de euro. Deci suma groso-modo e de 23 de miliarde, cea primită.
Restul până la 80 sunt bani din Fondul special post-pandemie. 60% dintre aceştia sunt împrumuturi, iar 40% subvenţii.
Cel mai îngrijorător lucru e că din fondurile structurale şi de coeziune, ţara noastră a pierdut 9 miliarde de euro, în procesul de aşa-zisă negociere.
Citeşte şi: Gabriela Firea trage semnalul: avem nevoie de plasmă
Numai că subvenţiile vor fi supuse unui arbitraj strict. E destul ca o ţară să spună că România nu respectă statul de drept şi banii sunt blocaţi până la judecarea conform Articolului 7, zis “Nucleara.”
Suma de 79,9 miliarde de euro, anunţată atât de triumfalist de către preşedintele Klaus Iohannis, conţine o diminuare a fondurilor nerambursabile şi o mărire a cotei de cotizaţie a statului român faţă de Bruxelles, aspect sesizat de Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD. Ce a remarcat Nica e că Iohannis nu a mişcat niciun deget pentru suplimentarea fondurilor destinate zonelor sărace.
Citeşte şi: Capcana celor 79,9 miliarde de Euro
Satele româneşti, uitate de Iohannis
“Datorită negocierilor dure şi agile duse de către alți șefi de state şi guverne, o serie de ţări membre au primit acces la alocări suplimentare, cum ar fi Bulgaria 200 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, Cehia 1,55 miliarde euro pentru sporirea gradului de coeziune regională, Polonia 600 milioane euro pentru regiuni mai puțin dezvoltate, iar Portugalia 300 milioane euro pentru regiuni în tranziție. Pentru sectorul agricol, Grecia va primi 300 milioane euro, Slovacia 200 milioane euro, Croația 100 milioane euro, iar Franța 1,6 miliarde euro. România nu a fost luată în calcul şi nu se numără între aceste alocări suplimentare, în pofida situației dificile atât a regiunilor în tranziție cât şi din agricultura națională!”, a declarat Dan Nica.
Totodată, europarlamentarul PSD consideră că preşedintele Iohannis şi PNL vehiculează suma de 79 miliarde euro fără a explica cetăţenilor faptul că României i s-au redus fondurile nerambursabile de la 21 miliarde euro la 12 miliarde euro, precum şi alocarea financiară privind Fondul pentru o Tranziţie Justă – fond esential pentru asigurarea unei tranziţii sustenabile către o economie ecologică.
„Nu numai că avem mai puţine fonduri nerambursabile decât împrumuturi, dar va trebui şi să returnăm aproximativ 17 miliarde euro, cu 5 miliarde mai mult decât în alocarea iniţială. În același spirit triumfalist de până acum, însă lipsit de conținut şi spirit realist, presedintele Iohannis se laudă cu sumele obținute, însă nu arată pierderile majore înregistrate pentru coeziune şi agricultură, alegând încă o dată calea oportunismului politic”, a criticat Dan Nica.
Liderii UE s-au întrunit începând de vineri, timp de patru zile, pentru a negocia sumele Planului de relansare economică și viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, iar negocierile s-au încheiat în această dimineață.