OUG 114 / Nimeni nu moare printr-o ORDONANŢĂ
Mult discutata OUG 114 NU se poate abroga! Deşi nu fundamentează BUGETUL DE STAT, este o normă legală, complexă, în vigoare, care conţine reglementări vitale, de maximă importanță, pentru multe domenii și milioane de oameni.
Un consultant fiscal explică:
Discuțiile care se fac acum de reprezentanții Guvernului cu operatorii economici – bănci, telecomunicații, energie – implică doar ajustări convenabile, în niciun abrogarea documentului, după principiul win-win.
Cei care cer solicită abrogarea OUG 114 nu sunt suveranişti. Ori habar n-au drespre ce e vorba, ori știu, dar nu le pasă de nimeni și de nimic.
De fapt, cine FACE vocalize împotriva OUG 114 ? Grupul PNL, USR, Iohannis – care vrea să ia bani din buzunarele oamenilor pentru a umfla conturile corporațiilor. Asta într-o traducere neaoşă.
OUG 114 este și trebuie să rămână în vigoare. Argumente:
- Oprește creșterea continuă a prețurilor la energia electrică gaz;
- pentru următorii 3 ani – până-n 2022 – prețul gazelor și curentului se plafonează pentru consumatorii casnici, la nivelul celui de la 1 Aprilie 2019;
- preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor finali nu poate depăşi valoarea de 68 lei/MWh, indiferent de vânzător.
- Oprește creșterea continuă a dobânzilor bancare;
- s-a propus ca pentru orice creștere mai mare de 2 procente a ROBOR-ului băncile să fie taxate; acum se discută variante, inclusiv ca ROBOR să fie rezultatul tranzacțiilor efective interbancare nu al cotațiilor ca acum .
- Majorează salarii;
- începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018.
- Majorează pensii:
- începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei şi, începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi este de 1.265 lei.
- Majorează indemnizația socială
- nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se menţine la 640 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% şi este de 704 lei.
- Reglementează plata muncii suplimentare și drepturile salariale aferente.
- Stabilește plata despăgubirilor urmare a hotărârilor judecătorești, pentru angajati din sistemul public.
- Precizează drepturi/cuantumuri plăți pentru persecutati și detinuti politici, pentru vetereni, văduve și invalizili de razboi.
- Stabilește salariul minim brut pe țară la 3000 de lei, pentru domeniul contrucțiilor.
- Majorează la 2350 de lei salariul minim pentru angajații cu studii superioare, față de 2080.
- Scutește de impozit pe venit salariile între 3000 și 30 000 de lei brut pentru angajatii cu carte de muncă ai firmelor cu activități specifice industriei construcțiilor.
- Restituie taxa de poluare pentru masini.
- Acordă voucherele de vacanță.
- Înființează Fondului de Dezvoltare şi Investiţii – instrument strategic pentru investitii în:
- sănătate -dipensare, centru medicale de permanenţă, spitale judeţene, municipale şi orăşeneşti;
- educaţie – şcoli, grădiniţe, creşe, campusuri şcolare;
- apă şi canalizare, inclusiv tratarea şi epurarea apelor uzate;
- reţea de energie electrică şi reţea de gaze, inclusiv extinderea acestora;
- transport, drumuri, respectiv modernizare/reabilitare drumuri comunale şi locale, judeţene, străzi, zone pietonale, poduri, pasaje;
- Finanțează modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare
- Aprobă programului „gROwth – investim în copii, investim în viitor“ – construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv.
- Discuțiile pe care Guvernul le poartă acum cu reprezentanții băncilor, ai celor din industria telecom și cu administratorii fondurilor private de pensii vizează identificarea celor mai bune soluții reciproc convenabile.
- Guvernul dă dovadă de deschidere și este dispus să facă anumite modificări OUG 114, la sugestia partenerilor de dialog, dar în condițiile în care nu se compriomite rațiunea de a fi a acestui act normativ, respectiv păstrarea puterii de cumpărare pe care românii au câștigat-o în urma creșterilor de venituri – salarii și pensii.
Clarificări legate de Pilonul II de pensii.
- OUG 114 NU desființează Pilonul II de pensii.
- Se precizează expres că NIMENI nu poate părăsi mai devreme de 5 ani fondul privat de pensii la care contribuie în prezent.
- Contribuția la fondul de pensii privat este obligatorie; NIMENI nu se pot retrage mai devreme de 5 ani de la data intrării în sistem; retragerea se face DOAR la cererea expresă a persoanei îndreptățite.
- Adică retragerea din fondul privat de pensii este o OPȚIUNE STRICT PERSONALĂ, nu există nicio o obligație/reglementare administrativă/instituțională care să impună acest lucru.
- OUG 114 NU urmărește să alunge companiile care administrează aceste fonduri private, dar trebuie să existe o corespondență minim rezonabilă, proporțională, între capitalul social al acestora și valoarea contribuțiilor pe care le administrează. S-a propus:
- Capital social de 5% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
- 7% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro şi 500 milioane euro;
- 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;
- E absolut normal ca fiecare dintre cei 7 administratori privați ai Pilonului II să participe cu un capital propriu minim, pentru avea interesul direct că facă cele mai bune plasamente și să obțină cele mai bune randamente.
- De altfel, în ultimii 2 ani randamentul fondurilor de pensii a fost sub rata inflației dar comisionul încasat a fost constant, indiferent de performanță. Această realitate a impus și ajustarea comisioanelor:
- comisionul de 2,5% a fost redus la 1%; înțelegerea inițială făcută cu administratorii fondurilor de pensii a fost ca acest comision să funcționeze pe un termen limitat de timp.
- cel de al doilea comision, de 0,05% pe lună din valoarea fondurilor, s-a modificat, iar în prezent, acesta este între 0,02 și 0,07% pe lună, în funcție de performanța fiecărui fond raportat la inflație.
- Guvernul solicită implicarea mai puternică a fondurilor de pensii private în proiectele în parteneriat public-privat, energie, infrastructură și sănătate, susținerea capitalizării prin listarea la bursă a companiilor mici și mijlocii românești, ca demers firesc, menit inclusiv să crească randamentul și câștigul fondurilor.
- Pe de altă parte administratorii fondurilor de pensii private, solicită reducerea aportului de capital, de 10% din valoarea fondurilor administrate. O nouă întâlnire între echipa guvernamentală condusă de ministrul Finanțelor și administratorii fondurilor de pensii private a rămas stabilită pentru sfârșitul lunii martie.