BNR recunoaşte că ratele la credite au crescut cu 17% faţă de anul trecut
Banca Naţională a României recunoaşte în Raportul pe luna decembrie 2018 privind stabilitatea financiară că băncile, în majoritatea lor, au avut preponderent activităţi de creditare a populaţiei.
La „Prima casă” – creştere de 27%
“Datorită ponderii ridicate a împrumuturilor cu dobânda variabilă, modificările indicelui ROBOR au fost transmise în costul creditelor ipotecare, rata dobânzii pentru creditul nou crescând de la 3,47 la sută în septembrie 2017 la 5,68 la sută în septembrie 2018. Această creștere a fost resimțită și la nivelul ratelor lunare de plată ale creditelor denominate în lei aflate în sold: rata de plată pentru creditele ipotecare standard s-a majorat cu 140 de lei (respectiv cu 17 la sută), iar pentru creditele Prima Casă aceasta a înregistrat o valoare cu 197 de lei mai mare (respectiv o creștere cu 27 la sută), se mai spune în Raportul de stabilitate al BNR pe luna decembrie 2018.
Taxa pe lăcomie
Guvernul a instituit prin OUG o impozitare a dobânzilor în funcţie de ROBOR, pe care l-a denumit „taxa pe lăcomie.”
Taxa se aplică dacă ROBOR la 3 luni şi ROBOR la 6 luni depăşeşte, ca medie trimestrială, valoarea de 1,5%.
„În funcţie de lăcomia băncilor vom vedea care este şi impactul acestor măsuri”, a spus Teodorovici.
Ministrul a explicat că taxa pe lăcomie, pusă pe activele băncilor, va creşte progresiv, în funcţie de cât de mult va creşte ROBOR.
Astfel, la 1,5% taxa va fi zero. Între 1,51% şi 1,7% va fi 0,2%, între 1,71% şi 2,5% va fi de 0,4%, între 2,51% şi 3% va fi de 0,6%, iar între 3,01% şi 3,5% taxa pe active va fi de 0,9%.
Anunţul vine după ce, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor şi le-a acuzat că nu sprijină economia şi „stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.
În general, la creditele plătite lunar, 60% sunt returnări ale sumelor împrumutate și 40% dobânzile la împrumut.
În condițiile unei stabilități financiare, a scăderii la inflației la 3,5% pe sfârșit de ani, a reducerii riscurilor bancare la 3%, dobânzile de 7-9% pe lună sunt nejustificate, a scris Newstandard.ro
În imagine harta riscurilor.