De ce plătesc românii cele mai mari dobânzi din Europa?
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, „impozitul pentru lăcomie” este asociat în mod necorespunzător cu băncile, deoarece instituțiile financiare private nu au nicio influență asupra creșterii ROBOR, inflația fiind determinantă. „Nivelurile ROBOR sunt stabilite de realitatea economică a economiei. O țară cu o inflație ridicată va avea rate ale dobânzii mai mari.”
ROBOR-ul s-a triplat într-un an de la 1% la 3%. Acest indicator reprezintă media dobânzilor la care băncile se împrumută între ele, fiind stabilit lunar și/sau trimestrial, de primele 10 bănci de pe piață, urmare a unui mecanism suspectat de interese bancare-partizane nu doar în România ci și în Europa, în cazul EURIBOR sau în Marea Britanie, în cazul LIBOR, susțin unii analiști. Dar, totuși, Euriborul a fost anul acesta și la valori cu minus.
În perioada 2009 – 2015, traderi de la cele patru bănci s-ar fi înțeles pentru a distorsiona concurența pe piața secundară a bondurilor denominate în dolari, anunță Profit.ro.
Banca Centrală a majorat dobânda de referință la 2,5%. Adică, băncile care vor să se împrumute de la Banca Centrală acesta e nivelul dobânzii.
ROBOR-ul s-a triplat în anul când veniturile românilor s-au mărit consistent. În condițiile în care au existat bani mai mulți pe piață, erau și alte măsuri bancare de atragere a depozitelor. În condițiile în care mergi cu 10.000 de euro la bancă și scoți pest trei luni 9.985 de euro, e o problemă. Mărindu-se lefurile românii s-au gândit să împrumute mai mult. Așa se explică creșterea ROBOR.
În România, costurile la credite sunt mai mari de șapte ori decât în Europa. Băncile au făcut anul trecut și în acest an, cele mai mari profituri, mult mai mari decât oriunde în Uniunea Europeană, însumate peste 1,2 miliarde de euro.