Președintele Poloniei a venit în România și ne aduce aminte istoria României

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a întâlnit astăzi cu soldații polonezi cantonați în România, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est NATO de la Craiova. Liderul de la Varșovia a fost însoțit de Ministrul Apărării și de șeful Biroului pentru Securitate Națională, echivalentul polonez al SRI.

Duda a recunoscut public ajutorul acordat de Regele Carol al ll-lea după invadarea Poloniei

Vizita lui Andrzej Duda a început cu omagierea unei istorii româno-polone aproape uitate din cauza grelei epocii comuniste, cea a ajutorului vital acordat de România și de Regele Carol al II-lea după ce Polonia a fost invadată de naziști și de comuniști, în septembrie 1939.

Președintele polonez a depus întâi o coroană de flori la Muzeul de Artă din Craiova, deoarece această clădire i-a găzduit, în 1939, pe Ignacy Mościcki, președintele Poloniei la acea vreme, și pe Mareșalul Edward Rydz-Śmigły, comandantul Armatei Poloneze. Oficial, cei doi erau prizonieri, dar mai degrabă erau păziți de autoritățile române să nu cadă în mâinile dușmanilor. În timpul petrecut în România, mareșalul a pus bazele eroicei Rezistențe Poloneze. Cei doi lideri polonezi sunt omagiați cu o placă amplasată pe zidul clădirii muzeului craiovean.

Ostașii polonezi care odihnesc în pământul României prietene

Apoi, președintele polonez a mers la cimitirul catolic, unde sunt îngropați alți polonezi care și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În cimitir există un monument pe care scrie “Refugiați polonezi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care se odihnesc în pământul României prietene”

Andrzej Duda s-a deplasat pe urmă la întâlnirea cu cei 230 de soldați polonezi desfășurați la Craiova, în misiune NATO. Președintele polonez le-a mulțumit militarilor pentru serviciul lor, mai ales că se află departe de țară în perioada Crăciunului, o sărbătoare petrecută cu familia. Unii dintre soldații polonezi au fost și decorați de către șeful statului pntru serviciul lor. La ceremonia de la Craiova a fost prezent și cel mai înalt prelat din Armata Poloneză, episcopal Jozef Guzdek, care are și gradul de general de armată.

“Nu avem doar nevoie de prezență aliată la noi în țară, dar și noi trebuie să fim gata să aducem o prezență aliată, sau securitate, la prietenii noștri”, le-a spus Andrzej Duda militarilor polonezi, dar și românilor, strânși în curtea unitării militare din Craiova unde se află contingentul Poloniei. Apoi, soldații au luat parte la o masă tradițională de Crăciun alături de liderul de la Varșovia.

Brigada Wielkopolska, sub Înaltul Patronaj al Custodelui Coroanei

230 de soldați polonezi fac parte din Brigada 17 Mecanizată Wielkopolska. În 2017, batalionul logistic la acestei unități a primit numele “Regele Carol al II-lea al României”, dar și Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române. Această unitate continuă tradițiile Regimentul 57 Infanterie al Armatei Poloneze Interbelice, care în 1937 a primit numele “Regele Carol al II-lea al României”. Acest lucru s-a întâmplat în timpul vizitei în Polonia a Suveranului și a fiului său, Regele Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia.

În perioada interbelică, România și Polonia aveau graniță comună și asigurau un zid neîntrerupt împotriva expansiunii sovietice, de la Marea Baltică la Marea Neagră. În septembrie 1939, atunci când Polonia a fost invadată de la vest de Hitler și de est de Stalin, și când a fost abandonată de aliații vestici care juraseră că o vor proteja, Franța și Germania, liderii de la Varșovia au mai avut un singur prieten: România. Armata, administrația, tezaurul și civilii polonezi s-au retras prin așa-numitul “Coridor Românesc” și au primit protecția Regatului României. Din țara noastră, Armata și administrația au plecat în Vest, unde au continuat rezistența în fața ocupanților.

Guvernul în exil polonez, cu sediul la Londra, din 1940 și până în 1990, atunci când Polonia a fost eliberată și de ocupația comunistă

Ultimul președinte în exil Ryszard Kaczorowski a revenit la Varșovia și i-a dat noului președinte ales, Lech Walesa, toate însemnele prezidențiale care fuseseră salvate de furia comunistă, prin retragerea prin România: stindardul președintelui, sigiile de stat, un exemplar original al Constituției din 1935 și colanul Ordinului Vulturului Alb, cea mai înaltă decorație a țării. Prin acest gest, A Treia Republică Poloneză, cea postcomunistă, a primit recunoașterea celei de-a Doua Republici, trimisă în exil de război.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Decizia ICCJ care poate răsturna tot sistemul de justiție
Astăzi, Înalta Curți de Casație și de Justiție a stabilit că alegerea competelor de judecată, ...