Klaus Iohannis critică ”taxa pe lăcomie” și se opune impozitării băncilor
Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat la Palatul Victoria că Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.
Replica lui Klaus Iohannis nu s-a lăsat așteptată: „Pe scurt, ne aşteptăm ca toate să se scumpească, acesta va fi efectul acestei ordonanţe. Se introduc nenumărate modificări, schimbări şi adaptări în ultimul moment, fără consultări, fără o dezbatere transparentă şi fără o analiză de fundamentare. Se introduce un nou concept – taxa din lăcomie. Din lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi pe care îi vor gestiona aşa cum consideră dumnealor. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia şi, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă, în definitiv, astfel de măsuri prost gândite, aduse în ultimul moment, vor fi suportate şi plătite de oamenii de rând.”
Anul trecut, profiturile băncilor din România au ajuns la peste 1,2 miliarde de euro.
Daniel Dăianu a afirmat la RFI că raţionamentul Guvernului este greu de înţeles: „Vă mărturisesc că am mari dificultăţi în a înţelege logica raţionamentului, întrucât motivaţia aşa cum este construită se învârteşte în jurul unui prag de referinţă, 1,5%, care este considerabil sub rata de politică monetară a Băncii Naţionale şi este evident şi sub ratele care operează în momentul de faţă pe pieţele monetare (…). Este ca şi cum rata de politică monetară a BNR, care ar fi peste rata de referinţă, deci pragul de referinţă ar fi ceva gândit şi administrat în mod arbitrar de BNR, este chiar incredibilă o asemenea judecată”.
El a mai precizat că „se încearcă într-un fel o penalizare, că nu o poţi numi altfel sau este un demers de a aduce ratele pe piaţa monetară la pragul de referinţă de 1,5%. Pentru mine este foarte curios acest raţionament”.