Ungaria lui Viktor Orban schimbă sistemul de justiţie
Miercuri, puterea lui Viktor Orban, premierul Ungariei, şi a partidului său a sporit odată cu aprobarea modificării sistemului de justiţie, prin înfiinţarea unei Curţi de Apel, în care judecătorii sunt numiţi de către ministrul justiţiei, notează Benjamin Novak, corespondentul New York Times la Budapesta, în ediţia de azi.
Această Curte va judeca chestiuni legate de legea electorală, anticorupţie şi dreptul de a protesta.
În ultimii opt ani de când este la putere, Viktor Orban a subminat puterea judecătorească, susţine jurnalistul NYT. „El a numit un vechi prieten ca preşedinte al Înaltei Curţi de Justiţie, a umplut Curtea Constituțională cu judecători loiali, a modificat legile electorale pentru a-și favoriza partidul, a adus majoritatea presei maghiare sub controlul apropiaţilor săi și a numit prieteni şi colegi de partid conducătorii instituțiilor de supraveghere a statului, inclusiv în Parchetul General. În această lună, a forțat o universitate privată de top să părăsească Ungaria și a indrodus controlul asupra media prin înfiinţarea unui forum central controlat de trei dintre cei mai apropiați susținători”.
Modificările din sistemul de justiţie sunt în acord cu normele europene
Într-o declarație politică adresată Parlamentului, guvernul maghiar a justificat modificările din sistemul judiciar, susținând că sunt în conformitate cu normele europene și că respectă recomandările unor organisme internaționale, cum ar fi Comisia de la Veneția, o comisie consultativă privind problemele constituționale. Curțile vor fi independente și mai eficiente decât sistemul existent, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al guvernului ungar Zoltan Kovacs. „În instanțele administrative, hotărârile vor fi luate de judecători care sunt mai experimentați, mai bine pregătiți și mai familiarizați cu noul pachet de legi ale justiţiei care reglementează administrația publică”, a mai scris Kovacs.