Bucătăria moleculară – trendsetter-ul doamnei Carmen Iohannis

Alina Maria Bogdan POLITIC Principal

Recent Administraţia Prezidenţială s-a plâns că la rectificare i s-a diminuat bugetul cu 11 milioane de lei. Prezent în studioul DC News, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă, a explicat că sunt bani la buget pentru Administraţia Prezidenţială, numai să fie cheltuiţi eficient. A dat exemplul bucătăriei moleculare, introdusă recent în gastronomia prezidenţială.

 Conform afirmaţiilor sale, “domnul Iohannis își ia bucătarii după el, iar unul din ei e specializat în bucătărie moleculară. O ajută foarte mult pe doamna, că doamna e cu bucătăria moleculară.” Consilierul a vorbit și despre prețul uriaș al respectivei bucătării: ”Mănînci atâtica și costă o mie de euro.”

Fizicianul englez de origine maghiară Nicholas Kurti a inventat conceptul. Practic, bucătăria moleculară schimbă structura alimentelor, având ca ingredient principal azotul lichid şi alte substanţe.

Cel mai cunoscut preparat care a devenit faimos în toată lumea este „spuma culinară”, produs la restaurantul El Bulli, de către Ferran Adria, compusă dintr-un ingredient de bază plus un agent de gelificare. Acest compus este introdus apoi într-un tub de spray şi folosit pentru ornarea mâncărurilor.

 

 

Câteva reţete: caviar cu gust de mentă, caviar cu gust de zmeură pe pat de tagliatelle cu gust de afine, caviar cu gust de cafea şi spumă culinară de lapte sau caviar cu gust de ou, sparanghel şi şuncă.

Experimentele gastronomiei moleculare au dus la apariţia de reţete inovatoare, precum gelatine calde, caviar faux, ravioli sferice, inghetata de crab, spirala de ulei de masline. „Substanţele chimice” folosite în gastronomia moleculară sunt toate de origine biologică. Chiar daca a fost purificata si chiar prelucrata, originea materiei prime este de obicei de origine marină, vegetală, animală sau microbiană. Aditivii folosiţi în gastronomia moleculară au fost aprobaţi de standardele UE si sunt utilizati în cantităţi foarte mici.

Ca o bucatărie avangadistă, specialiştii gustului recomandă o paletă largă de meniuri cu texturi neaşteptate si gusturi explozive. Bucătarii învaţă în academii gastronomice procesele chimice şi fenomenele fizice prin care alimentele îşi schimbă radical proprietăţile iniţiale. Un meniu complet, cu 30 de feluri, poate costa si 1.000 de lire sterline.

Doamna Carmen ar putea să ne facă “Das Neuste in molekular Gastronomie präsentieren,“ (prezentarea noutăţilor în bucătăria moleculară)

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Unul dintre activiştii #rezist, Mihai Bumbeş, organizează în munţi tabere neomarxiste de instruire
Mihail Bumbeș, cu eşarfă galbenă şi şapcă neagră, a fost descoperit de justitiarul.ro în preajma ...