Viktor Orban, pregătit pentru a fi liderul naţionaliştilor europeni

Marius Ghilezan OPINIE Principal

Steve Bannon, strategul electoral al lui Donald Trump,  şi-a găsit un nou Trump în Europa de Est, în persoana liderului ultra conservator Viktor Orban, spune Ivan Krastev, contributor la The New York Times.

Bannon îl poate ajuta pe Orban să convingă populiștii vest-europeni că nu este nimic în neregulă dacă premierul unei mici țări est-europene devine liderul informal al mișcării lor. Susținerea dlui Bannon îl poate încorona pe dl Orban drept omul lui Trump în Europa.

„Mişcarea”, un factor coagulant al dreptei naţionaliste

Steve Bannon a înfiinţat un ONG numit “Mişcarea” pentru susţinerea financiară şi logistică a partidelor naţionaliste din Europa.

Pe modelul SUA, doreşte să coaguleze forţele populiste din ţările Europei pentru a realiza o majoritate politică în Parlamentul European după alegerile europarlamentare de anul viitor.

Atât Steve Bannon, cât şi Viktor Orban sunt oameni de idei. Prin mesajele antiimigraţie vor să construiască un pilon conservator, iliberal, cum spune premierul maghiar, în Europa. Viktor Orban a spus recent că elita liberală a anilor 68 trebuie să plece acasă, e timpul unei resetări.

Unificarea extremei drepte europene s-ar putea dovedi o sarcină imposibilă. Deși partidele anti-establishment de pe întreg continentul împărtășesc sentimente similare cu privire la chestiuni precum imigrația, UE sau căsătoriile homosexuale, naționaliștii sunt greu de unit când vine vorba de detalii programatice.

Populiştii europeni nu vor o suprastructură politică

Mai mult chiar, inițiativa europeană a dlui Bannon creează deja dezbinare în loc de unitate în rândurile extremei drepte. Jérôme Rivière, un lider al Partidului Adunarea Națională [fostul Front Național – n.trad.] din Franța, a exprimat surprinderea și aversiunea multor alți lideri vest-europeni ai extremei drepte. „Respingem orice fel de entitate supranațională și nu participăm la crearea a nimic împreună cu Bannon”, a declarat el. Alexander Gauland, lider al partidului de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania, este la fel de sceptic. „Eu nu văd nici un fel de mare oportunitate de cooperare”, a declarat dl Gauland. „Nu ne aflăm în America.” O parte a problemei ar putea fi faptul că președintele Trump este extrem de nepopular în Europa, astfel încât până și mulți reprezentanți ai dreptei naționaliste nu suportă să fie asociați cu el.

Se mizează pe neparticiparea la vot a proeuropenilor

Cei doi aliați greșesc totodată și în evaluarea lor conform căreia alegerile europene ar putea constitui punctul de rupere al proiectului european. Deși euroscepticii au evoluat peste așteptări la anterioarele alegeri europene, sondaje recente arată că în multe țări ascensiunea populismului a dus la o mobilizare pro-UE. De data aceasta, în sfârșit, e mai probabil ca susținătorii UE să se prezinte la vot, iar nu adversarii ei, se mai spune în textul publicat de Ivan Krastev, președinte al Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia, membru permanent al Institutului de Științe Umaniste din Viena și editorialist colaborator la New York Times.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Proiectele de investiţii sunt blocate de ONG-uri pe 23% din suprafeţa ţării, potrivit lui Vâlcov
Darius Vâlcov a dezvăluit, la DC News, care este motivul pentru care, pe aproape un ...