Petroliștii francezi de la Total pleacă din Iran de frica SUA

Valentin Borcea ECONOMIC INTERNATIONAL

Grupul francez Total a anunțat că și-a încheiat toate operațiunile din Iran, după ce SUA au hotărât că vor sancționa orice firmă care continuă să facă afaceri cu regimul de la Teheran. Informația a fost confirmată și de oficialii iranieni.

Gigantul energetic a fost unul dintre primele corporaţii care au venit în Iran după ce sancțiunile internaționale au fost ridicate în 2015, ca urmare a acordului nuclear cu Teheranul. Dar acum că Statele Unite au denunțat acest tratat, au reimpus sancțiuni Iranului și au amenințat cu penalități pe orice mai face afaceri în Iran, francezii au decis că mai bine să nu supere Washingtonul.

Total avea un contract pe 20 ani, în valoare de 5 miliarde de dolari, pentru extracția a de gaz natural în gigantul perimetru South Pars din golful Persic, cel mai mare din lume. Autoritățile de la Teheran au anunțat că vor să caute o altă firmă care să ia locul Total.

Retragerea Total a venit în ciuda faptului că Uniunea Europeană a promis că va proteja companiile europene de orice sancțiune americană. Anul trecut, schimburile comerciale UE-Iran au fost de peste 20 de miliarde de euro.

Statele Unite au reactivat oficial la începutul lunii sancțiunile impuse Iranului din cauza programului său nuclear. Penalitățile fuseseră suspendate cât timp SUA mai erau în acordul nuclear din 2015 cu Teheranul.

Donald Trump a spus că sunt cele mai usturătoare sancţiuni impuse vreodată regimului de la Teheran. Iranul nu va mai putea cumpăra aur, cărbune, oțel și dolari. Iar din noiembrie, exporturile iraniene de energie vor fi limitate drastic. Mai precis, va fi impus un embargo asupra petrolului iranian.

De asemenea, președintele american a avertizat că nu vor fi tolerate nici firmele străine care continuă relațiile economice cu statul musulman. “Oricine face afaceri cu Iran NU va face afaceri cu Statele Unite. Vrea PACE MONDIALĂ, nimic mai puțin” – a scris Donald Trump pe Twitter.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
A fost găsit pistolul dispărut
Pistolul femeii jandarm, dispărut fără urmă în timpul protestelor din seara de 10 august 2018, ...